Choroby układu sercowo-naczyniowego są związane ze złymi preferencjami pokarmowymi

Reklama

ndz., 03/19/2017 - 19:57 -- koscielniakk

Każdego roku choroby sercowo-naczyniowe zgłasza 610 000 mieszkańców Stanów Zjednoczonych. Są one wiodącą przyczyną śmierci i stanowią jeden na każde cztery zgony.

Nowa analiza sfinansowana przez fundację Billa i Melindy Gates pokazuje, że znacznej części tych zgonów można było zapobiec stosując zdrową dietę.

Według wyników badań, zaprezentowanych ostatnio w Portland w stanie Oregon na sesji naukowej Amerykańskiego Stowarzyszenia Kardiologicznego, w 2015 roku miało miejsce w Stanach ponad 400 000 zgonów z przyczyn sercowo-naczyniowych, związanych z niezdrową dietą.

Najpoważniejszymi błędami żywieniowymi był deficyt orzechów i nasion, warzyw, produktów pełnoziarnistych i owoców oraz nadmiar soli. Diety o niskiej zawartości kwasów Omega-3, ale z wysoką zawartością tłuszczów trans, mięsa i słodkich napojów też odegrały swoją rolę.

 

Czym najkrócej mówiąc jest zawał serca? 

Serce jest mięśniem składającym się z czterech jam, pomiędzy którymi znajdują się zastawki. Prawa strona pompuje krew do płuc by nasycić ją tlenem. Lewa strona pompuje krew bogatą w tlen do całego organizmu. Tętnice wieńcowe dostarczają krew bogatą w tlen do mięśnia sercowego. Jeśli tętnica zostaje zatkana lub zablokowana, serce zostaje pozbawione krwi. To zawał serca.

"Na szczeblu krajowym i międzynarodowym, dużą uwagę zwraca się na spożywanie niezdrowych produktów spożywczych i słodkich napojów”, powiedział Ashkan Afshin docent na Uniwersytecie Waszyngtońskim, pracujący w instytucie zajmującym się wskaźnikami i oceną zdrowia, współautor badania.

"Ale jeśli chodzi o choroby”,dodał, "wiodącym czynnikiem ryzyka nie jest wysokie spożycie fast foodów, ale niskie spożycie zdrowej żywności."

„Uzyskane wyniki pozwalają przypuszczać, że jest możliwe kompleksowe podejście do zdrowego odżywiania”, mówi Linda Van Horne, rzecznik Amerykańskiego Stowarzyszenia Kardiologicznego i profesor medycyny prewencyjnej w Uniwersytecie Północno-Zachodnim, który nie był zaangażowany w badania.

"Ogólnie rzecz biorąc, im zdrowsza dieta oparta na produktach naturalnych, nieprzetworzonych, tym mniejsze spożycie sodu", powiedziała. "W związku z tym, jedząc zdrowiej zmniejszamy szkodliwe spożycie sodu, a także tłuszczów trans, tłuszczów nasyconych i cukru ".

Dr Afshin uważa, że zła dieta była ostatnio przyczyną śmierci 222 100 mężczyzn i 193 400 kobiet. Wzrost konsumpcji sodu wśród mężczyzn jest jednym z czynników, który powoduje taką różnicę. Na całym świecie wyniki badań są zgodne z najnowszymi trendami.

 

Autor: 
Steph Yin/Emilia Liberda
Źródło: 

nytimes.com

Komentarze

Dodaj komentarz

CAPTCHA
Przepisz kod z obrazka.

Reklama