Czekolada wydłuża życie, ale tylko w określonym połączeniu

Reklama

czw., 11/08/2018 - 12:42 -- koscielniakk

Wyniki ostatnich badań są jednoznaczne: jedzenie czekolady, picie kawy i herbaty razem z cynkiem wydłuża życie.

 

 

 

Zdaniem badaczy z FAU Erlangen-Nürnberg i Auburn University, ta kombinacja może wydłużyć życie, bo chroni organizm przed stresem oksydacyjnym i gazami prowadzącymi do starzenia się, chorób nowotworowych, degeneracyjnych i stanów zapalnych.

Jak donosi Indipendent, chcąc przeanalizować działanie cynku, znanego z dobroczynnych właściwości i nieocenionego w walce organizmu z bakteriami i wirusami oraz antyoksydacyjnego polifenolu, znajdującego się w czekoladzie, kawie i herbacie, naukowcy połączyli je w warunkach laboratoryjnych.

Polifenole samodzielnie nie mogą przerwać stresu oksydacyjnego, ale w połączeniu z cynkiem mogą stworzyć "mega kompleksowy" enzym chroniący organizm przed szkodliwymi gazami, będącymi produktami fermentacji jelitowej lub pochodzącymi z metabolizmu bakteryjnego.

Otrzymany związek jest podobny do naturalnie występującej dysmutazy ponadtlenkowej (SOD), która niszczy zbędne gazy chroniąc tym samym organizm człowieka.

Wprawdzie wcześniejsze próby z użyciem żelaza i miedzi też dawały efekt antyoksydacyjny, zachodziło jednak ryzyko zwiększenia stresu oksydacyjnego.

Cynk jest skuteczny, ponieważ w porównaniu z innymi substancjami jest mało toksyczny. Naukowcy zalecają dodawanie go do pożywienia w celu wzmocnienia i poprawy stanu zdrowia.

Kierownik badań dr Ivana Ivanović-Burmazović powiedziała, że w niedalekiej przyszłości wino, kawa, czekolada i herbata będą dostępne z dodatkiem cynku.

Ale wino nie może zawierać alkoholu, „ponieważ jakakolwiek ilość alkoholu zniszczy pozytywne efekty niezwykłej kombinacji ".

Dotychczasowe badania wykazały, że czekolada polepsza pamięć, łagodzi stres i czyni człowieka po prostu szczęśliwszym.

Autor: 
Tłum. Emilia Liberda
Źródło: 

blic.rs

Dodaj komentarz

CAPTCHA
Przepisz kod z obrazka.

Reklama