Na ile na prawdę chroni nas witamina D i tran?

Reklama

czw., 11/15/2018 - 19:35 -- koscielniakk

Najnowsze, szeroko zakrojone badania wykazały, że ani witamina D, ani tran nie zapobiegają u zdrowych seniorów nowotworom, czy poważnym chorobom kardiologicznym w postaci udaru mózgowo- sercowego. Nie zapobiegają też śmierci w wyniku chorób serca.

 

 

Chociaż w ciągu ostatnich lat opublikowano setki prac o tego rodzaju suplementach, najnowsze badania– projekt z udziałem niemal 26.000 osób – wydają się być najbardziej konkretne i przekonujące, mówi dr Clifford Rosen z Ośrodka Badawczego przy Centrum Medycznym w Maine.

Z uwagi na wielką popularność wśród pacjentów, lekarze są zainteresowani faktyczną wartością suplementów. Ubiegłoroczne badania potwierdziły, że 26 % Amerykanów w wieku 60 lat i więcej zażywa witaminę D, a 22 % łyka kwasy omega-3, kluczowy składniki tranu.

- Najnowsze badania wykazują, że nie ma potrzeby, by ludzie poddawali się rutynowym testom krwi na poziom witaminy D w organizmie, mówi Rosen.

Okazało się bowiem, że poziom witaminy D nie ma żadnego wpływu na pojawienie się chorób nowotworowych czy chorób kardiologicznych. Ci, którzy zjawili się na testach z ewidentnie niskim poziomem witaminy D nie odnieśli żadnej korzyści z zażywania suplementu, a przyjmowali 2.000 jednostek dziennie, co równa się 1-2 tabletkom witaminy D na co dzień sprzedawanej w aptekach.

Niedawno amerykańskie media zasugerowały, że testy na witaminę D przysporzyły wiele pracy laboratoriom i wyrządziły wiele szkód obywatelom. Jak donosi ABC News, w 2016 roku lekarze amerykańscy wydali skierowania na ponad 10 mln testów wykrywających poziom witaminy D, a to ponad 547% więcej niż w roku 2007. Koszt to ponad 365 mln dolarów.

- Czas zaprzestać testów na poziom witaminy D. Są bezzasadne, mówi Rosen, który nie brał udziału w projekcie.

Autorka pracy dr Joan Manson potwierdza, że rezultaty jej badań nie zmuszają do testów, ale nie dostarczają też dowodów na istnienie poważnych następstw zażywania tranu i witaminy D.

-Jeśli już przyjmujecie takie suplementy, nie mamy podstaw, żeby powiedzieć, byście zaprzestali.

Nie mniej, gdy badacze spośród wszystkich chorób kariologicznych przeanalizowali udar serca okazało się, że tran zmniejsza jego ryzyko o 28%. Jeśli zaś chodzi o witaminę D, wygląda na to, że o 25% zmniejsza śmiertelność w wyniku chorób nowotworowych, powiedziała uczona.

Niektórzy specjaliści ostrzegają, że analizując dane w rozbiciu na jednostki chorobowe można otrzymać mało wiarygodne rezultaty i że związek między tranem a udarem sercowym oraz witaminą D a chorobą nowotworową jest być może przypadkowy.

 

 

Autor: 
M.Milikšić/Tłum. Emilia Liberda
Źródło: 

ABC News

Dodaj komentarz

CAPTCHA
Przepisz kod z obrazka.

Reklama