Światowa Organizacja Zdrowia alarmuje: mięso jak papieros – rakotwórcze!

Reklama

OKRĘŻNĄ DROGĄ DO NABICIA SOBIE GUZA

Jedzenie kiełbas, wędlin oraz mięsa oddzielanego mechanicznie to jak nieświadoma, ale pewna wędrówka w stronę zmian nowotworowych układu pokarmowego (najczęściej żołądka i okrężnicy).

O CO DOKŁADNIE BIEGA?

Mowa tu o kancerogennych wędlinach, kiełbasie oraz mięsie oddzielanym mechanicznie (przetworzonym przemysłowo za pomocą suszu, fermentacji, wędzenia czy też dodania soli i chemicznych dodatków typu E). Wlicza się w to półfabrykaty oraz gotowe potrawy spożywcze takie jak:

- boczek

- salami

- pasztet

- parówki

- pulpety

- hot-dogi

- hamburgery

- ogólnie pojętą ''garmażerkę''

ZASKAKUJĄCY KROK MILOWY

Oficjalna decyzja wydana przez Światową Organizację Zdrowia (WHO; Paryż, Francja) wsparta ponad 800 ekspertyzami Międzynarodowej Agencji do Badań nad Rakiem (IARC) potwierdza relację przyczyna - skutek pomiędzy konsumpcją mięsa a chorobą nowotworową.

''NIEBEZPIECZNE ZWIĄZKI''

Powszechnie wiadomo o kancerogennym działaniu związków metali ciężkich na zdrowie człowieka dzięki zdolności do kumulowania się w organizmie i uszkodzania otaczających ich tkanek, prowokując przy tym ukryty przewlekły stan zapalny. Obecnie produkty mięsne wykazują tę sama właściwość.

CZARNA LISTA I CZERWONYM PISANA?

Mięso czerwone (poniżej) do tej pory znajdowało się wyłącznie na liście potencjalnych substancji rakotwórczych:

- wieprzowina

- wołowina

- jagnięcina

- baranina

- konina

- kozina

(źródło IARC)

Jednakże, w ostatnim czasie dość niespodziewanie, nastąpił przewrót w akcji i wraz z kolejną decyzją WHO do dobrze znanego nam towarzystwa kancerogeników tj. dymu papierosowego, arszeniku i azbestu dołączyło i pakowane mięso czerwone.

TERAZ PYTANIE: JAK WIELKI ZASIĘG MAJĄ SZCZYPCE TEGO RAKA?

Autor: 
Tłum, Paulina Przybylska
Źródło: 

Today.it

Dodaj komentarz

CAPTCHA
Przepisz kod z obrazka.

Reklama