Wygląda jak smaczny, soczysty burger, ale nie tkniecie go, kiedy usłyszycie z czego jest zrobiony

Reklama

czw., 04/26/2018 - 16:18 -- koscielniakk

Pewien supermarket w niemieckim Aachen wprowadził do sprzedaży burgery, w których mięso na pierwszy rzut oka wyglądało na wołowe. Ale tylko wyglądało, bo tak naprawdę zrobione było z hodowanych w Holandii larw chrząszcza.

Jak twierdzi "Bugfoundation" producent niezwykłych burgerów, larwy są wyjątkowo bogate w proteiny i bardzo sycące. Oprócz larw, "mięso" burgera składa się soi organicznej. Podane z zielona sałatą, cebulą i pomidorem burgery można kupić, po sukcesie handlowym w Holandii i Belgii, w sklepach sieci supermarketów "Rewe".

Manfred Reder odważył się spróbować niecodziennego burgera i stwierdził, że to dobra alternatywa dla mięsa.

- Byłem sceptycznie nastawiony, ale wziąłem jeszcze jeden, bo był bardzo smaczny, mówił zachwycony.

Założyciele "Bugfoundation" Baris Ozel i Maks Kremer pracowali nad burgerem cztery lata, a pomyśleli o nim po wizycie w południowo- wschodniej Azji, gdzie jedzenie owadów jest dość powszechne.

- Najważniejsze, musicie przygotować produkt wyglądający estetycznie i nie możecie pokazywać owadów, radzi Ozel.

Jak mówi, ludzi wprawdzie przyciągał zapach burgera, ale rezygnowali z zakupu, gdy dowiadywali się, z czego jest zrobiony. No, przynajmniej niektórzy.

 

 

 

Autor: 
Tłum. Emilia Liberda
Źródło: 

I.Z.K/blic.rs

Dodaj komentarz

CAPTCHA
Przepisz kod z obrazka.

Reklama