Śmiertelnie niebezpieczne sushi. Pasożyty zaczęły pożerać jego ciało

Reklama

śr., 08/29/2018 - 21:24 -- zzz

Nie każdy wie, co zjada razem z surową rybą.

Sushi – można zrobić w domu, albo zjeść najlepsze w mieście, ale ryzyko zatrucia zawsze istnieje. Przekonał się o tym 71-letni mężczyzna z Korei Południowej. Jak podaje metro.co.uk, surowa ryba zaszkodziła mu tak bardzo, że konieczna była amputacja ręki.

 

 

Zatrucie po sushi

12 godzin po zjedzeniu sushi na jego skórze zaczęły pojawiać się wrzody i pęcherze. Narośl na wewnętrznej stronie dłoni była rozmiarów piłki golfowej. Odczuwał coraz silniejszy ból. Po 2 dniach udał się do szpitala. Stwierdzono, że jest zainfekowany mięsożernymi bakteriami (przecinkowce, Vibrio vulnificus) zjadającymi jego tkankę.

 

 

Amputacja ręki

Lekarze osuszyli pęcherze. Walka o rękę trwała 25 dni. Konieczna była jednak amputacja, by zatrzymać rozprzestrzenianie się infekcji.

Jedzenie sushi - Czy jest bezpieczne? 

Czy jedzenie sushi jest bezpieczne? Możliwe jest nie tylko zwykłe zatrucie pokarmowe. Zdrowie.com.pl ostrzega, że potrawa może zawierać pasożyty, wirusy i metale ciężkie.

Wiele zależy od m.in. od przechowywania składników w odpowiednich warunkach. Konieczne jest wcześniejsze zamrożenie ryby, aby zabić pasożyty. Wciąż jednak można zachorować np. na wirusowe zapalenie wątroby typu A. Ryby łatwo mogą ulec skażeniu. Niektórzy specjaliści twierdzą jednak, że najlepsze sushi jest „prosto z morza” i warto podjąć ryzyko.

 

 

 

Sushi i ryzyko

Zwalcz-pasozyty.pl ostrzega, że sushi i sashimi to m.in. tasiemce, które mogą pasożytować na rybach. Niektóre przenikają przez ściany układu pokarmowego i powodują stany przypominające nowotwory. Pisaliśmy o tasiemcu, który żył w kręgosłupie kobiety, a lekarze myśleli, że to rak.

Sushi - objawy zatrucia

Objawy zatrucia po zjedzeniu sushi to nie tylko biegunka, wymioty i bóle brzucha. Może dojść nawet do zaburzeń oddychania. Zjedzenie sushi może oznaczać takie choroby jak np. difylobotrioza, gnatostomoza i zakażenie przywrami (paragonimoza).

Portal polki.pl ostrzega, że jedzenie sushi to także możliwy scombrotosizm. To reakcja toksyczna z powodu nadmiernego spożycia histaminy. Powstaje w mięsie ryby na skutek bytowania w nim bakterii.

Sushi w domu – przepis na chorobę?

W wielu restauracjach pasożyty z sushi giną, ponieważ surowe ryby są przechowywane w temperaturze -35 stopni Celsjusza. Niestety, sushi w domu może okazać się zabójcze, bo nie każdy ma lodówkę z tak mocnym chłodzeniem.

Świeże sushi... aż za bardzo

Japończycy poszli o krok dalej. Tradycyjna japońska kuchnia to m.in. „iki hokkigai" i ikezukuri. Je się jeszcze żywe owoce morza i ryby. Ruszają na talerzu.

 

 

Autor: 
zzz
Źródło: 

planeta.fm

video: 

Dodaj komentarz

CAPTCHA
Przepisz kod z obrazka.

Reklama