Dlaczego nie wolno gotować wody dwa razy?

Gotujesz wodę na herbatę, ale zapominasz zalać, więc wodę podgrzewasz ponownie. Ile razy popełniłeś ten błąd? Nie rób tego więcej. Eksperci przekonują, że w dłuższej perspektywie to przyzwyczajenie może mieć zgubne skutki dla zdrowia. Jak zatem prawidłowo gotować wodę?

Dlaczego wody nie wolno gotować dwukrotnie?

Panujący w społeczeństwie pogląd, iż kilkukrotne gotowanie wody niszczy szkodliwe bakterie, jest mylny. Okazuje się, że ponowne podgrzewanie wody do temperatury wrzenia powoduje, że obecne w niej minerały stają się toksyczne.

Gotowanie po raz drugi, a czasem nawet trzeci, sprzyja także wydzielaniu się niebezpiecznych dla zdrowia substancji. Mowa tutaj o azotanach, arsenie i fluorkach. Związki te, szczególnie metale ciężkie, są dokładnie przebadane przez specjalistów, którzy stwierdzili, że zagrażają zdrowiu.

Z azotanów powstają kancerogenne nitrozoaminy, które w pewnym stopniu przyczyniają się do rozwoju nowotworu krwi – białaczki oraz chłoniaka nieziarniczego. Arsen, gdy odkłada się w organizmie człowieka, prowadzi do zaburzeń płodności, chorób serca, jest także przyczyną kłopotów ze strony układu nerwowego. Z kolei fluorki osłabiają układ kostny. Narażone są na to zarówno dzieci, jak i osoby starsze.

Podczas gotowania część zawartych w wodzie soli mineralnych staje się nierozpuszczalna. Takie minerały odkładają się w nerkach, prowadząc do rozwoju kamicy nerkowej.

Ewa Rycerz

O autorze

Ewa Rycerz

Absolwentka filologii polskiej oraz pedagogiki wczesnoszkolnej. Członek Stowarzyszenia Dziennikarze dla Zdrowia, zdobywczyni Nagrody Specjalnej w konkursie Dziennikarz Medyczny Roku 2016. Od lat związana z mediami. Swoją karierę rozpoczynała w 2007 roku w Akademickim Radiu Centrum w Lublinie. Współpracowała z Polska Press - Kurierem Lubelskim i Wydawnictwem Wspólnota. W abcZdrowie.pl i Parenting.pl od roku. Jest autorką wielu artykułów z dziedziny zdrowia, parentingu i edukacji. Fascynatka zdrowego trybu życia, medycyny naturalnej oraz metodyki nauczania dzieci na etapie wczesnoszkolnym.

WP

PL PORTAL PL

Z.B.

Autor: 
Ewa Rycerz
Źródło: 

WP

Komentarze

Wysłane przez Romek (niezweryfikowany) w
Pani Ewo. Proszę o tytuł artykułu, rok jego wydania oraz periodyk, w którym zostały opublikowane badania stwierdzające, że "ponowne podgrzewanie wody do temperatury wrzenia powoduje, że obecne w niej minerały stają się toksyczne". Nie zaszkodzi podać też nazwiska autorów tego artykułu. Ja takiego nie znalazłem. Na razie uważam, że cytuje Pani niesprawdzone informacje, z niewiadomych źródeł, nie mające potwierdzenia w żadnych badaniach naukowych.

Wysłane przez basiulenka@live.se (niezweryfikowany) w
Tez chcialabym wiecej materialow i dowodow naukowych na ten temat.

Wysłane przez Mago (niezweryfikowany) w
to w takim razie nie np zupy też nie można podgrzewać dwa razy...? :)

Dodaj komentarz

CAPTCHA
Przepisz kod z obrazka.