Dlaczego nie wolno gotować wody dwa razy?

Reklama

Gotujesz wodę na herbatę, ale zapominasz zalać, więc wodę podgrzewasz ponownie. Ile razy popełniłeś ten błąd? Nie rób tego więcej. Eksperci przekonują, że w dłuższej perspektywie to przyzwyczajenie może mieć zgubne skutki dla zdrowia. Jak zatem prawidłowo gotować wodę?

Dlaczego wody nie wolno gotować dwukrotnie?

Panujący w społeczeństwie pogląd, iż kilkukrotne gotowanie wody niszczy szkodliwe bakterie, jest mylny. Okazuje się, że ponowne podgrzewanie wody do temperatury wrzenia powoduje, że obecne w niej minerały stają się toksyczne.

Gotowanie po raz drugi, a czasem nawet trzeci, sprzyja także wydzielaniu się niebezpiecznych dla zdrowia substancji. Mowa tutaj o azotanach, arsenie i fluorkach. Związki te, szczególnie metale ciężkie, są dokładnie przebadane przez specjalistów, którzy stwierdzili, że zagrażają zdrowiu.

Z azotanów powstają kancerogenne nitrozoaminy, które w pewnym stopniu przyczyniają się do rozwoju nowotworu krwi – białaczki oraz chłoniaka nieziarniczego. Arsen, gdy odkłada się w organizmie człowieka, prowadzi do zaburzeń płodności, chorób serca, jest także przyczyną kłopotów ze strony układu nerwowego. Z kolei fluorki osłabiają układ kostny. Narażone są na to zarówno dzieci, jak i osoby starsze.

Podczas gotowania część zawartych w wodzie soli mineralnych staje się nierozpuszczalna. Takie minerały odkładają się w nerkach, prowadząc do rozwoju kamicy nerkowej.

Ewa Rycerz

O autorze

Ewa Rycerz

Absolwentka filologii polskiej oraz pedagogiki wczesnoszkolnej. Członek Stowarzyszenia Dziennikarze dla Zdrowia, zdobywczyni Nagrody Specjalnej w konkursie Dziennikarz Medyczny Roku 2016. Od lat związana z mediami. Swoją karierę rozpoczynała w 2007 roku w Akademickim Radiu Centrum w Lublinie. Współpracowała z Polska Press - Kurierem Lubelskim i Wydawnictwem Wspólnota. W abcZdrowie.pl i Parenting.pl od roku. Jest autorką wielu artykułów z dziedziny zdrowia, parentingu i edukacji. Fascynatka zdrowego trybu życia, medycyny naturalnej oraz metodyki nauczania dzieci na etapie wczesnoszkolnym.

WP

PL PORTAL PL

Z.B.

Autor: 
Ewa Rycerz
Źródło: 

WP

Komentarze

Wysłane przez Romek (niezweryfikowany) w
Pani Ewo. Proszę o tytuł artykułu, rok jego wydania oraz periodyk, w którym zostały opublikowane badania stwierdzające, że "ponowne podgrzewanie wody do temperatury wrzenia powoduje, że obecne w niej minerały stają się toksyczne". Nie zaszkodzi podać też nazwiska autorów tego artykułu. Ja takiego nie znalazłem. Na razie uważam, że cytuje Pani niesprawdzone informacje, z niewiadomych źródeł, nie mające potwierdzenia w żadnych badaniach naukowych.

Wysłane przez basiulenka@live.se (niezweryfikowany) w
Tez chcialabym wiecej materialow i dowodow naukowych na ten temat.

Wysłane przez Mago (niezweryfikowany) w
to w takim razie nie np zupy też nie można podgrzewać dwa razy...? :)

Dodaj komentarz

CAPTCHA
Przepisz kod z obrazka.

Reklama