Zadziwiające, co by się stało, gdybyśmy jedli wyłącznie mięso

Reklama

pon., 06/25/2018 - 16:29 -- koscielniakk

Z roku na rok coraz więcej osób rezygnuje z mięsa i produktów mięsnych, a menu w wegetariańskich i wegańskich restauracjach jest coraz bardziej interesujące. Ciekawe, co by się stało, gdybyśmy zrezygnowali z posiłków wegetariańskich i zaczęli jeść wyłącznie mięso.

Najkrócej mówiąc, nasz organizm zacząłby słabnąć!

Posiłki złożone wyłącznie z mięsa oznaczałyby, że nie spożywalibyśmy produktów bogatych w błonnik, a to powodowałoby ciągłe zaparcia- najłagodniejszy, z możliwych, skutek uboczny.

Rezygnacja z żywności bogatej w węglowodany oznaczałaby rezygnację z głównych źródeł energii. Organizm zacząłby rozkładać tłuszcze i najważniejsze proteiny, co rodziłoby dodatkowe problemy.

Doszłoby do zatrucia proteinami i zaburzeń z bardzo nieprzyjemnymi objawami, takimi jak : osłabienie, biegunka, a nawet zgon. Byłby to efekt nagromadzenia mocznika, który powstaje w czasie przetwarzania protein w glukozę.

Przykładowo, mięso zająca jest chude i dlatego gdybyśmy je ciągle jedli, nasz organizm zacząłby spalać swoje zapasy. Jedzenie wyłącznie takiego mięsa mogłoby nas doprowadzić do śmierci głodowej.

Męczyłby nas szkorbut, bo witamina C jest jedyną, której nasz organizm nie może sam wyprodukować.

Jedynym sposobem uniknięcia niektórych dolegliwości byłoby jedzenie surowego mięsa dzięki czemu, można by uniknąć zniszczenia witaminy C, ale to doprowadziłoby do licznych infekcji.

Innymi słowy, gdyby przyszło wam do głowy żywić się tylko mięsem, dobrze się zastanówcie, a najlepiej nawet o tym nie myślcie.

 

 

Autor: 
Tłum. Emilia Liberda
Źródło: 

blic.rs

Dodaj komentarz

CAPTCHA
Przepisz kod z obrazka.

Reklama