Płatki owsiane – poranne ich spożywanie może przynieść korzyści dla Twojego zdrowia!

Płatki owsiane spożywane każdego ranka dostarczają niezbędnych witamin, minerałów, błonnika oraz aminokwasów! Wiesz, jak działają one na Twoje zdrowie?

Owsianka to coraz częstszy deser, a nawet danie wśród osób, które zdrowo się odżywiają. Jak się okazuje z licznych badań oraz ilości wartości odżywczych, owsianka korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Ceni się ją przede wszystkim za szybko regenerację fizyczną, a także za właściwości odchudzające.

Co zawierają płatki owsiane i jak one na nas działają?

Płatki owsiane mają największą ilość białka spośród wszystkich innych zbóż, ponadto posiadają w składzie najlepszą kombinację aminokwasów. Warto każdego dnia jeść naturalny jogurt z płatkami owsianymi. Taka kombinacja dostarcza nam:

Witamina B1 wraz z kwasem pantotenowym – niweluje zmęczenie oraz rozdrażnienie.

Witamina B6 – poprawia procesy myślowe, koncentrację oraz pamięć.

Selen i magnez – wspiera system przewodzenia nerwowego, ponadto dba o prawidłowe funkcjonowanie mózgu.

Witamina E – witamina młodości, spowalnia procesy starzenia się.

Błonnik – ten składnik w płatkach owsianych występuje w największych ilościach spośród wszystkich innych zbóż. Jednakże najważniejszy jest rodzaj błonnika, płatki owsiane składają się z aż 20 procent błonnika rozpuszczalnego w wodzie, który ma najlepsze właściwości dla Twojego zdrowia. Błonnik ten powleka ściany oraz śluzówkę przewodu pokarmowego, dzięki czemu spowalnia proces przyswajania cukrów, co pozwala uchronić się od cukrzycy i otyłości. Ponadto błonnik o nazwie beta-glukan wiąże kwasy tłuszczowe oraz pozbywa się szkodliwych substancji znajdujących się w naszym organizmie. Błonnik w momencie dotarcia do jelit usprawnia ich prawidłową pracę, a w samym żołądku wiąże nadmiar wydzielonych kwasów żołądkowych.

Kwasy tłuszczowe – płatki owsiane składają się z tłuszczów, które w swoim składzie zawierają niezbędne kwasy tłuszczowe (NNKT), których organizm nie jest w stanie samodzielnie wytworzyć. Za co odpowiadają te kwasy? Przede wszystkim niwelują ryzyko powstania zakrzepów oraz chronią przed miażdżycą.

W czym jeszcze może nam pomóc owsianka?

Płatki owsiane stymulują proces wytwarzania “leptyny” w wątrobę, dzięki której usuwane są toksyny z organizmu. Ponadto płatki owsiane wykazują właściwości:

  • wspierają trawienie,
  • pomagają w stanach depresji,
Autor: 
--------------
Źródło: 

polonorama.com

Dodaj komentarz

CAPTCHA
Przepisz kod z obrazka.