Włosi upiekli pizzę przedłużającą życie

Reklama

Włoscy naukowcy i kucharze są zdania, że stworzyli pizzę, która może ustrzec przed różnymi chorobami.

Pizza "Pascalina", którą wymyślili naukowcy z Neapolu nazywana jest „pizzą przedłużającą życie” albo „pizzą antynowotworową”.

"Pascalina" jest pełna składników spotykanych w kuchni śródziemnomorskiej, uważanych za dobre i zdrowe.

Jak donosi Daily Mail, na pizzy nie ma ani sera, ani mięsa, a sos składa się z pomidorów, oliwy z oliwek, oliwek, pewnej odmiany kapusty szparagowej, białej cebuli i papryki chili. Bazą pizzy jest ciasto z mąki pszennej.

Pizza będzie dostępna w sprzedaży w neapolitańskiej „wiosce pizzy”, jak również w czasie neapolitańskiego festiwalu pizzy.

Naukowcy z Państwowego Instytutu Badań nad Nowotworami w Mediolanie potwierdzili, że pizza jest bardzo zdrowa i można ją jeść dwa razy w tygodniu.

Włoska strona "Afar italiani" podała o wiadomości, że autorami zdrowej pizzy jest grupa naukowców, właścicieli restauracji, producentów żywności i spożywców.

Autor: 
Tłum. Emilia Liberda
Źródło: 

Srna/blic.rs

Dodaj komentarz

CAPTCHA
Przepisz kod z obrazka.

Reklama