Dodawanie cytryny do napoju może sprawić, że zachorujesz.

Napój z lodem i cytryną jest idealny na koniec męczącego dnia. Jednak okazuje się, że działanie tego typu trunków może nie być takie jak nam się wydaje. Jak donosi Daily Mail dodawanie cytryny i lodu do napojów oprócz zmiany smaku niesie ze sobą również wiele bakterii i wirusów, które mogą powodować infekcje. Lód ma długą historię zanieczyszczenia. W 1987r. spowodował epidemię Norovirusa w całym USA i był odpowiedzialny za epidemię cholery w 1991r. w Ameryce Łacińskiej, która przyniosła 17 ofiar śmiertelnych. Nowe badanie przeprowadzone przez dietetyków z Uniwersytetu Clemson pokazuje jak łatwo bakteria się przemieszcza. Kiedy ręce były zanieczyszczone bakterią E.coli w kontakcie z lodem powodowały biegunkę, wymioty, skurcze brzucha i wymioty.

Bakteria została przeniesiona do mokrych cytryn za każdym razem. Jednak, gdy cytryny były suche wskaźnik rozprzestrzeniania się bakterii był o 70% niższy. Niepokojące wyniki badań odpowiadają poprzedniemu badaniu przeprowadzonemu przez Journal of Environmental Health w 2007r., które dowodzi, że 70% plastrów cytryny użytych w napojach w 21 restauracjach miały w sobie zalążki bakterii. Dla mrożonej herbaty wynik jest jeszcze gorszy- 67% bakterii została przeniesiona przez ręce, a 83% przez kostki lodu. Ale co, gdy sam przygotowujesz napój- pewnie jest bezpieczny? Niestety nie. Przy użyciu samoobsługowych automatów bakteria może zostać zakażona bakterią podczas krojenia, oraz podczas gdy klient dotknie jej rękoma.

Naukowcy przeprowadzający nowe badanie dowiedli również, że cytryny zatrute bakterią E.coli, które zostały zostawione w temperaturze pokojowej na czas od 4 do 24 godzin, to ilość bakterii wzrosła pięciokrotnie. Co więcej, jeśli myślałeś, że alkohol poradzi sobie z każdym zanieczyszczeniem, to byłeś w błędzie.Inne badanie informuje, że patogeny zamrożone w lodzie dodawanym do trunków alkoholowych przetrwały w 80-86% przypadków. W większości przypadków patogeniczne bakterie były w stanie przetrwać w lodzie aż do topnienia i zmieszania z alkoholem.

Autor: 
Sarah Young/Tłum. Agata Szymańska
Źródło: 

Independent

Dodaj komentarz

CAPTCHA
Przepisz kod z obrazka.