PRZEPIS NA GIBANICĘ ( POŁUDNIOWOSŁOWIAŃSKI RODZAJ CIASTA Z SEREM )

Jest wiele rodzajów gibanicy, w zależności od składników i sposobu przygotowania. Typowe domowe danie pachnie wspaniale kiedy się piecze, a jeszcze lepiej, kiedy się je zjada. Prawdziwej, domowej gibanicy nie można kupić w piekarni, ale za to można ją zrobić samemu. Bardzo łatwo ją przygotować. Spróbujcie!

Przygotowanie gibanicy

1. Do przygotowania gibanicy będziecie potrzebować :

5 jaj

500 g ciasta filo

400 g sera

100 g twarogu

1 szklankę jogurtu

mineralną wodę gazowaną

½ filiżanki oleju

łyżeczkę soli

Przede wszystkim będzie wam potrzebne ciasto filo w arkuszach. Można kupić gotowe, albo zrobić w domu. Te domowe są znacznie lepsze, choć wymagają trochę pracy. Ser możecie rozdrobnić widelcem (najlepiej, żeby nie był ani zbyt drobny ani ze zbyt dużymi kawałkami). Rodzaj sera dowolny, choć najlepszy jest drobny, biały ser. Zmieszajcie ser z twarogiem lub śmietaną (jeśli nie macie twarogu). Następnie dodajcie jogurt i jajka. Wymieszajcie wszystko na kremową masę.Wlejcie trochę wody gazowanej, ale tylko tyle, żeby masa nie była zbyt gęsta.Posólcie do smaku, ale bez przesady, bo ser i twarożek już mogą być słone.

Układanie gibanicy

Formę do pieczenia (powinna być nieco głębsza), w której włożycie gibanicę do piekarnika, dobrze wysmarujcie olejem. Arkusze ciasta, które kolejno będziecie umieszczać w formie nie mogą się ze sobą zlepiać, powinny był miękkie i soczyste. Podkład do nich zrobicie zatem z równych części oleju i wody mineralnej. Równomiernie smarujcie każdy arkusz szczoteczką albo polewajcie łyżką, zanim przełożycie go farszem serowym.

1. Na dno formy włóżcie pierwszy arkusz posmarowany olejem zmieszanym z wodą. Na arkusz wyłóżcie farsz, połóżcie kolejny arkusz posmarowany olejem z wodą, potem farsz itd., dopóki nie zużyjecie wszystkich składników. W formie mają znaleźć się trzy posmarowane olejem arkusze ciasta, poprzekładane masą serową. Ostatni, górny arkusz należy posmarować olejem.

2. Rozgrzejcie piekarnik do 200 stopni i pieczcie przez 45 minut do godziny.

3. Po upieczeniu, przykryjcie gibanicę bawełnianą szmatką, aby ją zmiękczyć i trochę schłodzić. Przed podaniem odczekajcie 15 minut.

4. Pokrójcie na kawałki i jedzcie jeszcze ciepłe.

Autor: 
Tłum. Emilia Liberda
Źródło: 

kakopedija.com

Dodaj komentarz

CAPTCHA
Przepisz kod z obrazka.