dobrze wszystkim znany artykuł spożywczy jest odpowiedzialny za śmierć 500.000 osób rocznie.

Reklama

pon., 05/28/2018 - 00:44 -- koscielniakk

Jak wykazują badania Światowej Organizacji Zdrowia, margaryna uważana za zdrową alternatywę masła, zawiera tłuszcze trans odpowiedzialne za śmierć pół miliona ludzi rocznie. Kwasy tłuszczowe trans to typowy produkt uboczny (częściowego) utwardzania (uwodornienia) tłuszczu. Najczęściej są składnikiem margaryny oraz wszelkich tłuszczy używanych do pieczenia. Znajdziemy je w ciastach, masach, nadzieniach, tłuszczach do smarowania form i blach używanych do pieczenia oraz produktach, do wyrobu których są wykorzystywane (czipsy, ciasto filo, keks i gotowe posiłki).

Udowodniono, że kwasy tłuszczowe trans są czynnikiem wywołującym choroby serca (choroby będące wynikiem zmniejszonego przepływu krwi przez tętnice wieńcowe) i nagłą śmierć sercową. Istnieją wiarygodne doniesienia na temat ich związku z innymi chorobami, zwłaszcza chorobami układu sercowo- naczyniowego.

Jak poznać produkt zawierający tłuszcze trans

Jeśli widzicie produkt, na którym pisze “tłuszcze częściowo uwodornione” to znaczy, że zawiera on kwasy tłuszczowe trans.

W 2009 roku w Austrii wprowadzono przepisy zabraniające sprzedaży wyrobów ze szkodliwymi dla zdrowia ilościami kwasów tłuszczowych trans. Oznacza to, że ich udział w tłuszczach, olejach i produktach, do wyrobu których są wykorzystywane, nie może przekraczać 2%.

 

 

Autor: 
M.A/Tłum. Emilia Liberda
Źródło: 

Heute.at

Dodaj komentarz

CAPTCHA
Przepisz kod z obrazka.

Reklama