Popcorn. Czy jest zdrowy i czy w ogóle należy go jeść?

Reklama

czw., 06/07/2018 - 19:46 -- koscielniakk

Mało jest takich, którzy oglądając ulubiony film nie jedzą prażonej kukurydzy. A gdy idziemy do kina, zanim rozpocznie się film, zjadamy połowę wielkiej torby popcornu.

Popcorn to tak naprawdę popękane, „spuchnięte” ziarna kukurydzy. Są zdrowe i nawet zaleca się ich spożywanie.

– Niektórzy uważają popcorn za niezdrową żywność, ale on jest na prawdę zdrowy, mówi dietetyczka Ebi Langer.

– Nie tylko zawiera sporo błonnika, ma też mało kalorii, o ile oczywiście przyrządza się go bez tłuszczu. Ziarna są duże i szybko wywołują uczucie sytości. Dają też zadowolenie, a to z powodu swojej kruchości.

Niestety, jeśli go przyrządzimy w niewłaściwy sposób, popcorn może okazać się niezdrowy.

– Ziarna prażonej kukurydzy są lekkie i bardzo „zaraźliwe”, ludzie często z nimi przesadzają. Jedząc je w nadmiarze, przyswajamy zbyt dużo kalorii, ostrzega dietetyczka.

Jeden woreczek kukurydzy (100g) to 93 kalorie, 3g białka, 1,2g tłuszczu, 18g węglowodanów i 3g błonnika. Chodzi oczywiście o kukurydzę przyrządzoną z tłuszczem, bez dodatkowych polepszaczy smaku. Popcorn staje się kaloryczny, gdy jemy go z serem, masłem, karmelem. Wtedy też staje się niezdrowy.

 

 

Na przykład, 100 g popcornu z masłem zawiera 192 kalorie i nawet 15 g tłuszczu, a to pięć razy więcej niż zwykły popcorn. Dietetyczka radzi unika

popcornu z mikrofali, bo powszechnie wiadomo, że to tłuszcz i sól. Jeśli mimo wszystko chcecie popcorn z mikrofali, weźcie zwykłą papierową torebkę, włóżcie do niej kukurydzę i przygotujcie ją bez tłuszczu. W ten sposób będziecie pewni, że jecie niskokaloryczną, chrupiącą i zdrową przekąskę.

Autor: 
Tłum. Emilia Liberda
Źródło: 

Viecernji.hr

Dodaj komentarz

CAPTCHA
Przepisz kod z obrazka.

Reklama