Tortilla z mąki pszennej vs tortilla z mąki kukurydzianej

Reklama

śr., 10/03/2018 - 14:12 -- koscielniakk

Z czym lepiej smakują tacos, z tortillą z mąki pszennej czy kukurydzianej?

 

 

Równie dobrze można by zatytułować ten artykuł "Północ kontra południe", albo "Północ kontra reszta Meksyku", jako że tortilla z mąki pszennej jest symbolem północnych stanów Meksyku.

W pozostałych częściach kraju ludzi przyzwyczajeni są do tortilli z mąki kukurydzianej.

Większość Meksykanów będzie broniła wyższości tej ostatniej, jako że mąka pszenna nie była wytwarzana w Mezoameryce, a według legendy o Popul Vuh, ludzie zostali stworzeni

z kukurydzy, a nie z pszenicy. Jednak Meksykanie żyjący na północ od zwrotnika raka powiedzą, że tortilla z mąki pszennej jest lepsza, bo... właśnie, dlaczego?

 

Tortilla kukurydziana

Przed odkryciem Ameryki mieszkańcy środkowego Meksyku nazywali ją tlaxcalli, a obecny stan Tlaxcala w nahuatl znaczy tyle co "miejsce w którym robi się tortille". I tak, tam właśnie

zostały one wynalezione i po dziś dzień wyrabiane są najlepsze tortille z mąki kukurydzianej. Hiszpańscy kolonizatorzy o niezbyt bogatej wyobraźni, przyrównywali je do znanej przez siebie bułki, zwanej przez nich "torta", stąd nazwa "tortilla".

Tortilla pszenna

Tortille pszenną przygotowuje się tak jak chleb, tyle że bez drożdży. Jest krewną arabskiej pity, i została wprowadzona do Meksyku przez Hiszpanów wywodzących się z terenów pod wpływami kultury arabskiej. Zwykle są one większe od tortilli pszennych i mieszczą w sobie więcej farszu.

Trzeba powiedzieć jasno, wybór między tortillą pszenną a kukurydzianą należy do tych trudnych, jednak tortilla kukurydziana ma nieco więcej substancji odżywczych i nieco mniej kalorii. Niemniej jednak, każdy ma swoje personalne gusta, a kuchnia meksykańska jest w stanie zaspokoić je wszystkie.

 

Autor: 
Tłum. Igor Łukawczyk
Źródło: 

Vice Mexico

Dodaj komentarz

CAPTCHA
Przepisz kod z obrazka.

Reklama