Olejek z opuncji figowej właściwości

Reklama

pon., 11/23/2020 - 11:49 -- MagdalenaL

Wewnątrz owoców opuncji są nasiona, które posiadają olej zawierający różne rodzaje kwasów tłuszczowych, fenole, składniki odżywcze, takie jak witamina E, fitosterole i przeciwutleniacze.

Olejek z opuncji figowej nie jest olejkiem eterycznym. Zamiast tego jest powszechnie stosowany jako olej nośnikowy do rozcieńczania silniejszych olejków eterycznych lub po prostu samodzielnie, aby poprawić zdrowie skóry.

Chociaż olejek z opuncji figowej ma długą historię i stosowany jest w niektórych krajach od wieków, to w Polsce dopiero od kilku lat zdobywa popularność. Niewątpliwą zaletą olejku jest to, że jest on kosmetykiem naturalnym. Ze względu na brak dodatków chemicznych, ryzyko wystąpienia alergii czy podrażnień u osób z cerą wrażliwą jest bardzo niskie. 

Olejek z opuncji figowej znajduje zastosowanie przy każdym typie cery. Jego naturalne pochodzenie sprawia, że może być stosowany jako element codziennej pielęgnacji twarzy i ciała. Można go stosować jako samodzielny kosmetyk, który nakładamy bezpośrednio na skórę po zwykłym umyciu twarzy, rano i wieczorem. 

Właściwości przeciwutleniające i przeciwbakteryjne

Przeciwutleniacze zapobiegają uszkodzeniom skóry spowodowanym przez światło słoneczne, starzenie się i inne stresory. Substancje przeciwbakteryjne oczyszczają skórę i powstrzymują wypryski.

Badania wykazały, że olejek z opuncji figowej zawiera duże ilości przeciwutleniaczy i ma właściwości przeciwbakteryjne. Sugeruje to, że może być stosowany do zapobiegania uszkodzeniom skóry i przyszłym wypryskom.

Skuteczny olej nośnikowy

 

W innym badaniu naukowcy połączyli olej z opuncji figowej z witaminą A i zastosowali mieszaninę na próbkach skóry człowieka i szczura. Odkryli, że zawartość tłuszczu w oleju z opuncji figowej była bardzo skuteczna w dostarczaniu witaminy A do próbek skóry.

Witamina A ma dobrze zbadane korzyści dla skóry, ale stosowana sama często powoduje podrażnienia skóry. Badanie wykazało, że olej z opuncji figowej jest odpowiednim i bezpiecznym nośnikiem do dostarczania innych składników odżywczych, których nie można bezpośrednio nakładać na skórę, w tym witaminy A.

Nawilżenie skóry

Badania właściwości chemicznych olejku z opuncji figowej pokazują również, że zawiera on dużą zawartość kwasu linolowego. Kwas linolowy pomaga skórze zatrzymać wodę, utrzymując jej nawilżenie.

Konieczne są dalsze badania, aby udowodnić nawilżające działanie olejku z opuncji figowej. Jednak niepotwierdzone dowody sugerują, że jest wysoce skuteczny w nawilżaniu skóry, poprawiając jej właściwości zatrzymywania wody.

Jak stosować samodzielnie olejek z opuncji figowej

Aby użyć nierozcieńczonego olejku z opuncji figowej, rozpryskaj jedną lub dwie krople olejku z opuncji figowej na dłoń i delikatnie wetrzyj w skórę.

Jak stosować olejek z opuncji figowej jako nośnik

Aby użyć olejku z opuncji figowej jako olejku nośnikowego, wymieszaj go z kilkoma kroplami wybranego olejku eterycznego. Ilość dodanego olejku określi siłę mieszanki olejków. Na przykład:

  • Dodaj 1 kroplę olejku eterycznego do 1 łyżeczki oleju z opuncji figowej do stworzenia 1-procentowego roztworu olejku eterycznego
  • Dodaj 2 krople olejku eterycznego do 1 łyżeczki olejku z opuncji figowej, aby stworzyć 2-procentowy roztwór olejku eterycznego itd.

Jak przechowywać olejek z opuncji figowej

Nieużywany olej z opuncji najlepiej przechowywać w lodówce. Aby uzyskać najlepsze rezultaty, użyj go w ciągu 1 do 2 lat od daty zakupu lub przed upływem daty ważności wydrukowanej na etykiecie.

Czy istnieją powody, aby nie używać olejku z opuncji figowej?

Olejek z opuncji figowej jest generalnie bezpieczny dla zdrowych osób o każdym typie skóry i w każdym wieku. Jednak jeśli masz alergię na opuncje lub inne owoce, powinieneś unikać tego produktu.

Jeśli masz wrażliwą skórę, wykonaj test płatkowy, nakładając na nadgarstek niewielką ilość nierozcieńczonego olejku z opuncji figowej, a następnie odczekaj 24 godziny.

Do wytworzenia oleju z opuncji figowej potrzeba dużo nasion opuncji, więc jest on zwykle droższy. To jedna z głównych kwestii, którą należy wziąć pod uwagę przed włączeniem go do codziennej pielęgnacji skóry.

Podsumowanie

Olejek z opuncji figowej zawiera wiele prozdrowotnych związków o właściwościach nawilżających, przeciwbakteryjnych i przeciwutleniających. Badania sugerują, że zawartość oleju z opuncji figowej może zmniejszyć stan zapalny skóry, a także zapobiegać uszkodzeniom skóry i trądzikowi.

Nie ma ryzyka używania nierozcieńczonego olejku z opuncji figowej lub jako nośnika innych olejków eterycznych.

Autor: 
Karolina Przewoźniak
Zagłosowałeś na opcję 'w górę'.
Polub Plportal.pl:

Reklama