Przewodnik po uprawie marchwi na preriach

Reklama

czw., 06/02/2022 - 15:36 -- MagdalenaL

Zdjęcie autorstwa: Jackie Bantle

Kiedy myślimy o marchwi, tradycyjnie kojarzy nam się ona z pomarańczowym korzeniem, który uwielbiamy jeść świeżo wyhodowany w ogrodzie. Chociaż fioletowa marchew jest obecnie popularna wśród ogrodników, nie jest to nowość. Nasze pierwsze marchewki, pochodzące z Afganistanu, były chude, żylaste, wielorozgałęzione i ciemnofioletowe. 

W epoce greckiej i rzymskiej były one nieco większe, ale nadal purpurowe. Podobno rzymscy żołnierze gotowali marchew w bulionie, aby uwolnić jeńców od zahamowań seksualnych. Przekonanie to powtórzył brytyjski botanik Nicolas Culpeper, który w swoim „Ziołolecznictwie” z 1653 roku zauważył: „nasiona zalane winem [...] pomagają w poczęciu”. 

Marchew dotarła do Anglii przez Włochy i Holandię w 1400 roku. W tym czasie bardziej popularne stały się odmiany żółte. W 1500 roku pojawiła się marchew pomarańczowa. Wszystkie współczesne odmiany pochodzą od marchwi „Long Orange Dutch”, która została wyhodowana w 1721 roku. Holendrzy byli wówczas głównymi hodowcami marchwi, których odmiany były pomarańczowe, mięsiste i aromatyczne. 

 Istnieją trzy główne rodzaje marchwi, które uprawiamy obecnie w naszym ogrodzie: Danvers, Imperator lub Nantes. Marchew Danvers to krótsza marchew o trójkątnym kształcie, która ma stosunkowo krótki okres wegetacji. Jeśli marchew Danvers zbyt długo pozostanie w ogrodzie, może łatwo stać się przerośnięta i zdrewniała. 

Marchew Imperator ma długie, stożkowate korzenie. Rośnie przez cały sezon bez większych zmian w konsystencji i smaku. Jest znana z tego, że można ją długo przechowywać, a nie z jej smaku, który jest raczej nijaki. 

Marchew Nantes jest moją ulubioną („Ya Ya”, „Bolero”, „Scarlet Nantes”). Korzenie marchwi Nantes są średniej długości, mają cylindryczny kształt i zaokrąglony, tępy wierzchołek. Kruchy, soczysty i słodki smak marchwi Nantes jest trudny do pobicia. Wysoka zawartość wody w marchwi Nantes sprawia, że doskonale nadaje się ona do produkcji soków, ale nie jest idealna do transportu na duże odległości. 

Nasiona marchwi należy wysiewać bezpośrednio do gruntu od połowy do końca maja. Niskie temperatury gleby mogą opóźnić kiełkowanie nasion marchwi. Zaleca się glebę luźną, gliniastą lub piaszczysto-gliniastą, aby korzenie mogły bez przeszkód rozrastać się w dół. 

W przypadku gleb cięższych warto rozważyć uprawę marchwi na podwyższonej grządce. W przypadku zbyt twardej gleby lub ograniczonej przestrzeni między marchewkami zwykle dochodzi do skręcenia lub rozwidlenia marchewki. Nasiona należy sadzić na głębokość około 1 cm. Idealna odległość między roślinami wynosi 1,5-2 cm, a między rzędami 30-50 cm. Marchew można przerzedzać na początku sezonu lub po jego zakończeniu, w miarę zbiorów. 

Wielu ogrodników ma problemy z kiełkowaniem nasion marchwi. Najczęściej gleba jest zbyt sucha, aby nasiona mogły wykiełkować, lub też nasiona wykiełkowały, ale sucha gleba utworzyła na powierzchni twardą skorupę, przez którą delikatne siewki marchwi nie mogą się przebić. Podczas kiełkowania powierzchnia gleby powinna być wilgotna. Niektórzy ogrodnicy są znani z przykrywania świeżo wysianych rzędów marchwi warstwą lub dwiema warstwami gazety lub lekkiej deski, co pomaga zachować wilgoć na powierzchni gleby. Takie przykrycie należy kontrolować i usuwać, gdy tylko nasiona wykiełkują, aby umożliwić wzrost wschodzącym siewkom. 

Marchew jest wrażliwa na konkurencję ze strony chwastów przez cały sezon wegetacyjny, zwłaszcza w fazie siewek. Należy pamiętać o zwalczaniu chwastów na wszystkich etapach wzrostu marchwi. 

Konsekwentne podlewanie na początku sezonu sprzyja wzrostowi pędów i pomaga w wykształceniu głębokich, prostych korzeni palowych. Aktywnie rosnąca marchew preferuje 2,5 cm wilgoci tygodniowo w dobrze zdrenowanej glebie. Nadmierna wilgotność gleby będzie sprzyjać gniciu korzeni. 

Marchew można zbierać w dowolnym momencie. Młoda marchew jest bardzo delikatna, ale na uzyskanie najlepszego smaku potrzeba czasu. Zbyt duże i zbyt dojrzałe marchewki są podatne na rozłupywanie i zazwyczaj mają zdrewniały i suchy smak. Dojrzałą marchew z nienaruszonymi wierzchołkami można pozostawić w glebie, o ile nie jest ona zamarznięta (-1˚C lub cieplejsza). Lekki mróz może osłodzić marchew i poprawić jej jakość przechowywania. 

Idealne warunki przechowywania marchwi to 0˚C i wilgotność 95-100%. Przed przechowywaniem należy usunąć wierzchołki i nadmiar ziemi. Jeśli musisz umyć marchew przed przechowywaniem, umyj ją delikatnie: nowe rany sprzyjają rozwojowi gnicia bakteryjnego. Nie należy przechowywać jabłek w tym samym miejscu co marchew. Etylen z jabłek powoduje gorzki smak marchwi. 

Czy marchew ułatwia widzenie w ciemności? Witaminy zawarte w marchwi, takie jak beta-karoten, wspomagają ogólny stan zdrowia oczu. Przekształcony w witaminę A, jest ważnym składnikiem odżywczym dla zdrowia oczu. Podczas Blitzkriegu Anglii w 1940 r. Luftwaffe często atakowała w nocy. Niemieckie bombowce zostały odparte częściowo dzięki opracowaniu nowej, tajnej technologii radarowej. Jednak, aby utrzymać to w tajemnicy, podano inny powód ich sukcesu: marchewki. W rzeczywistości to nowy radar pozwolił pilotom RAF-u „widzieć w ciemności” – nie marchewka. 

Autor: 
Sara Williams, Jackie Bantle /Tłumaczenie: Klaudia Bredlak
Polub Plportal.pl:

Reklama