Codzienne picie kawy może być korzystne dla serca

Reklama

sob., 04/30/2022 - 23:22 -- MagdalenaL

Zdjęcie: Codzienne picie kawy może być korzystne dla serca, źródło: Pinterest

Kawa? Trzy najnowsze badania wskazują, że jej spożycie może przyczynić się do zmniejszenia chorób serca i przedwczesnych zgonów nawet o 15%.

Wbrew obawom niektórych środowisk, a nawet konsumentów, picie kawy może w rzeczywistości chronić nasze serce, a nie powodować lub pogarszać problemy z nim związane.

Naukowcy przeanalizowali dane pochodzące od prawie 400 000 osób w wieku 50 lat, które nie chorowały na choroby serca. Obserwację prowadzono przez 10 lat. Stwierdzili oni, że zasadniczo dla zdrowia serca najlepsze jest picie dwóch lub trzech filiżanek kawy dziennie. Dzięki tym filiżankom kawy, uczestnicy badania mieli o 10-15% niższe ryzyko zachorowania na chorobę wieńcową, niewydolność serca, nieregularne bicie serca lub zgonu z jakiegokolwiek powodu w ciągu następnej dekady.

Czy to samo dotyczy kawy bezkofeinowej?

Podczas gdy korzyści utrzymywały się niezależnie od tego, czy uczestnicy badania pili kawę rozpuszczalną czy sypaną, kawa bezkofeinowa nie przyniosła takich samych efektów zdrowotnych.

„Ponieważ kawa może przyspieszać akcję serca, niektórzy obawiają się, że jej picie może wywołać lub pogorszyć niektóre problemy z sercem. Stąd mogą pochodzić ogólne zalecenia lekarskie dotyczące odstawienia kawy. Jednak nasze dane sugerują, że nie należy odradzać codziennego spożywania kawy, lecz włączyć ją jako część zdrowej diety u osób zarówno z chorobami serca, jak i bez nich" – mówi dr Peter M. Kistler, profesor i dyrektor ds. badań nad arytmią w Alfred Hospital i Baker Heart Institute w Melbourne (Australia) oraz główny autor jednego z badań. „Odkryliśmy, że picie kawy miało neutralny wpływ, co oznacza, że nie powodowało szkód, a nawet wiązało się z korzyściami dla zdrowia serca”.

Ogółem badacze zaobserwowali zależność o kształcie litery U między spożyciem kawy a zaburzeniami rytmu serca. Największe korzyści zaobserwowano u osób, które wypijały od dwóch do trzech filiżanek kawy dziennie, a mniejsze u tych, którzy pili zarówno więcej, jak i mniej.

Zespół zwrócił uwagę, że wyniki badań nie uwzględniają diety uczestników, która może odgrywać znaczącą rolę w rozwoju chorób układu krążenia, ani tego, czy do napoju dodawali śmietanę, mleko lub cukier.

Autor: 
Sarah Romero / tłum. Magdalena Wąsala
Polub Plportal.pl:

Reklama