Przepis Ravneet Gill na batoniki z musem z masła orzechowego

Reklama

wt., 07/20/2021 - 00:57 -- MagdalenaL

Bogate połączenie chrupiących orzeszków ziemnych i ciemnej czekolady z miękkim, gęstym musem sprawia, że jest to bogaty deser pełen kontrastów.

Stworzyłam coś podobnego do tego na potrzeby karty deserów w Black Axe Mangal w Londynie, z karmelowym środkiem i przy użyciu silikonowej formy w kształcie batona. Możesz umieścić mus w foremkach o dowolnym kształcie, jakie tylko masz pod ręką gotowych do wyciągnięcia i zanurzenia w czekoladzie, alternatywnie możesz też umieścić go w szklankach i nabierać go łyżeczką. Użyj swojego ulubionego masła orzechowego - ja lubię ciemne, z prażonych orzeszków, ponieważ uwielbiam jego teksturę i jak orzechy kontrastują z musem.

Batoniki z musem z masła orzechowego

Przepis na 7-8 szt.:

Przygotowanie: 10 min

Schładzanie: 4 godz.+

Gotowanie: 40 min

2 listki żelatyny

100 ml mleka pełnotłustego 3,25%

50 g cukru pudru

3 żółtka

20 g syropu klonowego

75 g masła orzechowego

1 szczypta soli morskiej

200 ml śmietanki kremówki

100 g mlecznej czekolady

20 ml oleju roślinnego

10 g posiekanych orzeszków ziemnych lub łusek kakaowca

Namocz liście żelatyny w lodowato zimnej wodzie. Podgrzej mleko i cukier w średnim rondelku, aż do momentu wrzenia. W małej misce ubij żółtka i syrop klonowy, następnie wlej gorące mleko i wymieszaj.

Przełóż masę do rondla i używając łopatki, gotuj na mniej więcej średnim ogniu, aż osiągnie konsystencję polewy, po tym zdejmij z ognia.

Wyciśnij nadmiar wody z listków żelatyny, następnie dodaj do rondelka i mieszaj do rozpuszczenia. Dodaj masło orzechowe i sól, wymieszaj bardzo dobrze, następnie przelej do dużej miski i pozostaw do ostygnięcia, aż przestanie być gorące w dotyku.

W międzyczasie ubij śmietanę do miękkiej piany, a następnie wymieszaj ją z ostudzoną mieszanką masła orzechowego, używając trzepaczki, aby pozbyć się wszelkich grudek.

Wlej masę do foremek lub szklanek. Jeśli używasz silikonowych foremek, połóż je na płaskiej tacy przed napełnieniem i odstaw do lodówki na cztery do sześciu godzin, aż będzie je można łatwo wyjąć z foremek. Jeśli używasz szklanek, schładzaj je w lodówce przez cztery godziny.

Aby przygotować polewę czekoladową, ostrożnie rozpuść czekoladę wraz z olejem w rondelku na bardzo małym ogniu, zajmie to tylko kilka minut, następnie wymieszaj posiekane orzeszki ziemne lub łuski kakaowca.

Używając dwóch widelców do ich przytrzymywania, szybko zanurz zamrożone batoniki w masie czekoladowej, a następnie połóż na tacy wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż do lodówki, aby czekolada stężała. Możesz też nałożyć roztopioną czekoladę na wierzch musów w szklankach, aby utworzyć warstwę i schłodzić do zastygnięcia.

Autor: 
Ravneet Gill / tłum. Eryk Mórawski
Polub Plportal.pl:

Reklama