Sztuczki, aby ryż z paelli był sypki

Reklama

pon., 03/22/2021 - 18:15 -- MagdalenaL

Zdjęcie: JaHo/Pixabay 

 

Ryż jest jednym z najbardziej wszechstronnych i najczęściej używanych produktów spożywczych. Jego przystępna cena odgrywa ważną rolę i jest to fakt, że ryż jest podstawą wielu przepisów kulinarnych na całym świecie, także poza Hiszpanią i Ameryką Łacińską. 

W wielu domach w Hiszpanii bardzo często ryż do paelli gotuje się w wodzie do pożądanego momentu, a następnie odcedza, podczas gdy w innych krajach gotuje się go bezpośrednio na parze z odpowiednią ilością wody, a nawet dodaje się posiekany czosnek i odrobinę oleju, aby był smaczniejszy. Możliwości są nieskończone! Dziś chcemy skupić się na tym, abyś przygotował idealną paellę, ponieważ to danie jest jedną z kulinarnych pyszności i nie ma się co dziwić! Sprawdź te 3 sztuczki, aby przygotować dobrą paellę, która pomoże Ci zbudować swoją reputację jako kucharz w domu. 

Sztuczka 1: dobrze wybierz rodzaj ryżu 

W supermarketach już sprzedają pakowany ryż „specjalnie dla peali”, więc na pewno dasz sobie radę!  Chociaż ryż nie jest łatwo psującym się pożywieniem i może przetrwać wiele miesięcy, będzie smakował znacznie lepiej, jeśli opakowanie nie będzie otwarte przez długi czas. Jest przecież logiczne, że zima sprzyja dobrej konserwacji takiego typu pożywienia. 

Sztuczka 2: kontroluj czas gotowania ryżu 

Pomyśl, że ryż typu bomba ma czas gotowania około 18 minut. Jeśli chcesz, aby ryż w paelli pozostał luźny, musisz go gotować na bardzo dużym ogniu przez pierwsze 5 minut. Następnie obniż temperaturę do średnio niskiej temperatury, a gdy pozostanie około 2 minut, ponownie zwiększ temperaturę, aby uzyskać spaloną część lub „socarrat”. W razie potrzeby dodaj więcej bulionu. 

Jako że „wykonanie idealnej paelli” jest czynnością bardzo precyzyjną, zalecamy używanie sekundomierza podczas gotowania ryżu - kolejna sztuczka, dzięki której zrobisz dobrą paellę. W każdym  bądź razie każda kuchnia jest inna i oczywiście będziesz musiał wziąć pod uwagę działanie swojego piekarnika. 

Sztuczka 3: odpoczynek jest prawie tak samo ważny jak przygotowanie 

Aby ryż w paelli wyszedł perfekcyjnie, nie możemy zapominać, że to danie wymaga odrobiny odpoczynku. Wystarczy 5 minut, w których pozostanie ona zakryta. Więc nie martw się, nie będziesz musiał długo czekać. Po upływie 5 minut można skosztować ryżu i sprawdzić, czy jest dobrze wysmażony, a jeśli trochę mu brakuje to trzeba odstawić go na dodatkowe kilka minut, obserwując. 

 

Autor: 
Pronto, tłum. Karolina Pietrzak
Polub Plportal.pl:

Reklama