Wskazówki, aby ciasto francuskie szybko urosło

Reklama

pon., 03/22/2021 - 17:12 -- MagdalenaL

Zdjęcie: RitaE/Pixabay 

 

Nie wiesz, dlaczego arkusz ciasta francuskiego nierównomiernie rośnie w piekarniku lub jest bardziej spłaszczony, niż byś chciał? Spróbuj uwzględnić 4 wskazówki, które podajemy poniżej.

Ciasto francuskie od lat jest jednym z najpopularniejszych ciast, ponieważ jest bardzo uniwersalne i nadaje się zarówno do wytrawnych, jak i słodkich przetworów. Chociaż składniki do jego przygotowania są bardzo łatwe do znalezienia, jego przygotowanie jest dość skomplikowane i wymaga czasu i staranności. 

Niezależnie od tego, czy zdecydujesz się zrobić to w domu, czy kupisz gotowy arkusz do pieczenia, dzisiaj pokażemy Ci 4 sztuczki, dzięki którym ciasto francuskie urośnie, i które z pewnością wkrótce zastosujesz w praktyce. Spraw, aby ciasto francuskie rosło równomiernie i popraw ostateczną konsystencję potrawy.

Wskazówka 1: ciasto francuskie musi być schłodzone przed pieczeniem 

Ciasto francuskie należy przed pieczeniem wystudzić. Jeśli kupiłeś kawałek ciasta francuskiego, nie wyjmuj go z lodówki aż do momentu, gdy zamierzasz go napełnić. Jeśli właśnie zrobiłeś je sam, przechowuj w lodówce, aby nabrało ciała i miało twardą konsystencję, gotowe do wypełnienia ulubionymi składnikami. Jeśli ciasto jest zamrożone, włóż je do lodówki, aż całkowicie się rozmrozi i postępuj zgodnie z powyższymi krokami. Ta sztuczka sprawi, że ciasto francuskie będzie dobrze wyrośnie.

Wskazówka 2: nie ma potrzeby rozciągania już przygotowanego ciasta francuskiego 

Choć robienie ciasta francuskiego domowej roboty to nie lada wyczyn, to gdy mamy przed sobą zakupiony arkusz, powinniśmy wiedzieć, że jest on gotowy do wypieku. Nie ma potrzeby ponownego sprawdzania! Jeśli jesteś jedną z wielu osób, które wałkują  zakupione ciasto francuskie i widać, że ono nie rośnie, to wówczas staraj się go nie rozciągać, ponieważ ono tego nie wymaga . Dodatkowo zaoszczędzisz sobie niewygodnego momentu, w którym utkniesz przy stole roboczym. Wszystko to są zalety! 

Wskazówka 3: nie przesadzaj z nadzieniem lub polewą 

Jedną ze sztuczek, aby ciasto francuskie dobrze rosło, jest mierzenie go podczas napełniania lub przykrywania. Jeśli mocno obciążymy ciasto francuskie, to nie pozwalamy, aby ono nabrało pożądanej objętości podczas wypieku, a  tym samym ryzykujemy zgniecenie lub nierównomierne wyrośnięcie. Choć niejednokrotnie zależy nam na wykonaniu dużej ilosci nadzienia, najlepiej dobrze odmierzać ilości i nie przesadzać, bo oprócz rozkoszowania się nadzieniem, zależy nam również na zachowaniu kruchej konsystencji, która charakteryzuje ciasto francuskie. 

 

Wskazówka 4: należy piec ciasto francuskie poprawnie, aby prawidłowo wyrosło 

Kupując ciasto francuskie gotowe do wypieku, najlepiej postępować zgodnie z instrukcją pieczenia, chociaż prawda jest taka, że kiedy przychodzi chwila prawdy to okazuje się, że każdy piekarnik jest inny. Jeśli nie masz referencji lub ciasto francuskie jest domowej roboty to temperatura podgrzewania piekarnika powinna być dość wysoka, między 200 a 220 stopni.

 

Autor: 
Pronto, tłum. Karolina Pietrzak
Polub Plportal.pl:

Reklama