Grzyby są dobre dla zdrowia

Reklama

śr., 08/14/2019 - 13:13 -- koscielniakk

Na początku lata w centralnej Rosji było bardzo ciepło, a czasem nawet gorąco, ziemia dobrze się rozgrzała. Potem lipcowe deszcze odpowiednio zalały glebę i nadeszła pora grzybowa. Fani spokojnego grzybobrania cieszą się bielą, brzozą i pełnymi koszami borowików. Ale nie wszyscy wiedzą, że grzyby są również prawdziwym magazynem witamin i składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na pracę układu sercowo-naczyniowego i nerwowego.

Według ekspertów Kliniki Żywienia Klinicznego Federalnej Instytucji Budżetowej ds. Żywienia i Biotechnologii, grzyby są źródłem białka, witamin z grupy B i C, a także kwasu foliowego, wapnia, fosforu, potasu i żelaza. Jednocześnie grzyby mają minimalną zawartość tłuszczu i brak cholesterolu. Ponadto mogą przynieść korzyści osobom z cukrzycą, obniżając poziom glukozy we krwi. Ponadto grzyby mają również działanie przeciwnowotworowe, które jest związane z obecnością selenu i witaminy C, które są przeciwutleniaczami.

Lekarze uważają, że około 150 g grzybów można spożywać codziennie bez szkody dla zdrowia, oczywiście, jeśli nie ma chorób ograniczających spożycie grzybów. Są to przede wszystkim choroby przewodu żołądkowo-jelitowego w ostrej fazie, a także niewydolność nerek i wątroby.

Z kolei nie możemy zapominać, że korzyści grzybów zależą od miejsca ich wzrostu, ponieważ grzyby, podobnie jak gąbka, absorbują substancje znajdujące się w glebie, dzięki czemu mogą zawierać toksyny i metale ciężkie.

Jednocześnie lekarze zgadzają się, że grzybów nie należy jeść na surowo. Z punktu widzenia zdrowej diety najlepszą opcją są grzyby smażone bez oleju na grillu.

Autor: 
Aleksandra Gadocha
Źródło: 

meteovesti.ru

Polub Plportal.pl:

Reklama