Jakie pokarmy zapobiegają poceniu?

Reklama

śr., 07/24/2019 - 12:21 -- publikator

Latem częściej niż kiedykolwiek zmagamy się z potem. Istnieją jednak pokarmy, które mogą pomóc nam ograniczyć jego produkcję.

Uczeni informują o termogenezie posiłkowej, kiedy to organizm  produkuje więcej ciepła po spożyciu niektórych produktów. Wtedy to zużywa się więcej energii do ich strawienia, skóra oddaje ciepło do otoczenia, a pot pomaga je odprowadzić. Istnieje jednak zbiór pokarmów, które wpływają na jego mniejszą produkcję.

Nabiał fermentowany, czyli jogurt naturalny lub kefir. Warto spożywać je na pierwsze lub drugie śniadanie. 

Dobrą przekąską na upalne dni są również banany. Należy mieć jednak na uwadze to, ile cukru zawierają, dlatego też lepiej nie spożywać więcej niż dwa dziennie.

Orzeźwienie i nawodnienie zapewnią także ogórki. Warto skusić się na nie między posiłkami.

 Masz ochotę na coś do picia? Tutaj sprawdzi się schłodzony napar z mięty. Aby go przygotować wystarczy łyżeczkę ziela zalać wrzątkiem i odstawić na piętnaście minut.

Co powoduje nadmierne pocenie? Są to przede wszystkim alkohol, mocna herbata, kawa, imbir i cynamon, dlatego lepiej minimalizować ich spożycie, jeżeli borykamy się z tym problemem.

Autor: 
Izabela Szkatuła
Źródło: 

Onet

Polub Plportal.pl:

Reklama