Kiełki – cud natury dla naszego zdrowia

Reklama

czw., 07/25/2019 - 13:15 -- publikator

Świeże owoce i warzywa są nieodłącznym elementem zbilansowanej diety. Warto jednak włączyć w nią niepozorny element – kiełki, które wykazują mnóstwo korzystnych dla nas właściwości.

Kiełki wzbogacone są o właściwości przeciwzapalne, przeciwutleniające i detoksykujące.  Choć wydają się błahym dodatkiem do sałatek, mogą zafundować naszemu organizmowi wiele dobrego.  

W porównaniu do dojrzałych warzyw, kiełki mają większą ilość białka, wyższe stężenie witamin i składników odżywczych. Są również bogate w enzymy potrzebne do procesów trawiennych i metabolicznych.

Zawierają one  również sulforafan, związek, który wspomaga usuwanie z ciała toksyn. Oprócz kiełków znajdziemy go również w kalafiorze, kapuście, brokułach, jarmużu, kalarepie, wasabi, rukoli, gorczycy, rzepie, rzeżusze, rzodkwi, kapuście chińskiej, brukselce, brokułach.

Jak widać, te niepozorne warzywa mają nam wiele do zaoferowania. Mogą w korzystny sposób wzbogacić codzienną dietę.

Autor: 
Izabela Szkatuła
Źródło: 

Interia

Polub Plportal.pl:

Reklama