Nadszedł i jej czas! Reguluje ciśnienie, wzmacnia odporność, jest wspaniała dla serca i trawienia

Reklama

czw., 10/08/2020 - 15:32 -- MagdalenaL

Dynia to pulchne, pożywne, pomarańczowe warzywo i bardzo pożywne jedzenie. Jest uboga w kalorie, ale za to bogata w witaminy i minerały. Dynia to rodzaj tykwy, którą ludzie często wykorzystują jako tradycyjna ozdoba na Halloween lub do nadziewania ciasta z okazji amerykańskiego święta Dziękczynienia. Jednak miąższ dyni zapewnia szereg zdrowotnych korzyści. Dynia to pulchne, pożywne, pomarańczowe warzywo i bardzo pożywne jedzenie. Jest niskokaloryczna, ale za to bogata w witaminy i minerały.

Jak włączyć dynię do zdrowego odżywiania?

Jest wiele sposobów, by dodać dynię do deserów, zup, sałatek a nawet jako zamiennik masła. Dynia zawiera szereg zalet, włącznie z jedną z najważniejszych jaką jest zawartość beta karotenu. Beta karoten jest silnym antyoksydantem, który nadaje warzywom i owocom intensywny pomarańczowy kolor. Później ciało przetwarza beta karoten w witaminę A. Konsumpcja żywności w dużą ilością beta karotenu oznacza zmniejszenie ryzyka rozwoju różnych odmian raka, chroni od astmy i chorób serca oraz zmniejsza ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej oka związanego z wiekiem. Wiele badań sugeruje, że jedzenie większej ilości warzyw takich jak dynia, zmniejsza ryzyko otyłości i ogólnej śmiertelności. Może również pomóc w uniknięciu cukrzycy i chorób serca, a może powiększyć energię i zdrowy indeks masy ciała.

Regulowanie ciśnienia krwi

Jedzenie dyni jest dobre dla serca. Zawartość błonnika, potasu i witaminy C w dyni utrzymuje zdrowie serca. Wyniki badań przeprowadzone na 2 722 badanych w 2017 roku pokazują, że jedzenie wystarczającej ilości potasu może być prawie tak samo ważne jak zmniejszenie sodu w leczeniu nadciśnienia. Badania z 2016 roku sugerują pozytywny wpływ diety bogatej w beta karoten w eliminowaniu guza raka prostaty. Wyniki przekrojowe z 2014 roku pokazują również, że beta karoten spowolnił rozwój raka okrężnicy w populacji japońskiej.

Zapobieganie i kontrola cukrzycy: włączanie dyni do diety może pomóc ludziom w kontrolowaniu cukrzycy i poziomu cukru we krwi. Badania z 2019 roku pokazują, że kombinacja dwóch roślinnych ekstraktów, z których jednym są polisacharydy zawarte w dyni, obniżyła poziom cukru we krwi u myszy. Chociaż badania nie obejmowały ludzi, badanie pokazuje określony potencjał związków roślinnych w ograniczaniu cukrzycy typu II. Z powodu wpływu na cukier we krwi, naukowcy będą mogli opracować lek przeciwko cukrzycy, choć są potrzebne dalsze badania na ludziach.

Chroni przed problemami ocznymi

Dynie zawierają bogactwo antyoksydantów. Witamina C, witamina E i beta karoten wspierają zdrowie oczu i zapobiegają uszkodzeniom zwyrodnieniowym u osób starszych. Badania kliniczne w USA pokazały, że wysoka dawka witaminy C, witaminy E i beta karotenu mają wpływ na znaczne zmniejszenie ryzyka zachorowania na zwyrodnienie plamki żółtej.

Dla zdrowia skóry

Dynia zawiera witaminę C i E jak i beta karoten, co jak zostało potwierdzone odgrywają ważną rolę w zdrowiu naszej skóry. Ciało z natury nie produkuje witaminy C, dlatego tak ważne jest by otrzymywać ją codziennie z pożywienia, ponieważ pełni rolę w tworzeniu kolagenu, pomaga zapobiegać w powstawaniu siniaków i pomaga   w gojeniu się ran. Witamina E jest świetnym antyoksydantem i działa wraz w witaminą C pomagając chronić skórę przed uszkodzeniami słonecznymi i zapobiegając wysuszaniu skóry. Witamina A lub beta karoten również jest włączony w ochronę przeciwsłoneczną skóry przed promieniowaniem UVB i może pomóc chronić przed oparzeniami słonecznymi, choć nadal niezbędny jest filtr przeciwsłoneczny!

Odżywianie

Jeden kubek lub 245 gramów gotowanej i odcedzonej dyni zawiera:

  • 1,76 g białka
  • 2,7 g błonnika
  • 49 kalorii
  • 0,17 g tłuszczu
  • 0 g cholesterolu
  • 12 g węglowodanów

Dynia oferuje również szereg witamin i minerałów oraz jest świetnym źródłem błonnika. Zalecane spożycie błonnika wynosi od 25 g do 38 g dziennie dla osoby dorosłej. Błonnik spowalnia tempo wchłaniania cukru do krwi oraz zachęca do regularnych wypróżnień. Zdrowe spożycie błonnika może również zmniejszyć ryzyko raka okrężnicy.

Przepis:

Kremowa zupa z dyni i soczewicy

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy
  • 2 główki cebuli, posiekane
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • około 800 g posiekanego miąższu dyni wraz z nasionami
  • 100 g czerwonej soczewicy
  • trochę tymianku
  • litr gorącego bulionu warzywnego
  • szczypta soli

Podgrzejcie oliwę na dużej patelni. Smażcie cebulę dopóki nie zmięknie i nie nabierze złotego koloru. Dodajcie czosnek, miąższ z dyni, soczewicę  i tymianek, a potem wlejcie gorący bulion. Doprawcie, przykryjcie i gotujcie 20-25 minut dopóki soczewica i warzywa nie zmiękną. W międzyczasie opłuczcie nasiona dyni. Wyjmijcie miąższ, który przykleił się do ich i osuszcie je kuchennym ręcznikiem. Na patelni z nieprzywierającą powłoką rozgrzejcie łyżkę oleju i smażcie nasiona dopóki nie zaczną skakać i pękać. Często mieszajcie i nie przykrywajcie patelni. Kiedy nasiona wyglądają na orzechowo i uprażone, dodajcie szczyptę soli, szczyptę cukru i dobrze wymieszajcie.

Ugotowaną mieszankę z dyni ubijcie mikserem ręcznym lub blenderem na gładką masę, a następnie dodajcie śmietanę i ponownie zamieszajcie. Podawajcie z łyżką śmietany, kilkoma listkami tymianku i posypanymi prażonymi nasionami na wierzchu

Dynia to rodzaj tykwy, którą ludzie często wykorzystują jako tradycyjna ozdoba na Halloween lub do nadziewania ciasta z okazji amerykańskiego święta Dziękczynienia. Jednak miąższ dyni zapewnia szereg zdrowotnych korzyści. Dynia to pulchne, pożywne, pomarańczowe warzywo i bardzo pożywne jedzenie. Jest niskokaloryczna, ale za to bogata w witaminy i minerały.

Jak włączyć dynię do zdrowego odżywiania?

Jest wiele sposobów, by dodać dynię do deserów, zup, sałatek a nawet jako zamiennik masła. Dynia zawiera szereg zalet, włącznie z jedną z najważniejszych jaką jest zawartość beta karotenu. Beta karoten jest silnym antyoksydantem, który nadaje warzywom i owocom intensywny pomarańczowy kolor. Później ciało przetwarza beta karoten w witaminę A. Konsumpcja żywności w dużą ilością beta karotenu oznacza zmniejszenie ryzyka rozwoju różnych odmian raka, chroni od astmy i chorób serca oraz zmniejsza ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej oka związanego z wiekiem. Wiele badań sugeruje, że jedzenie większej ilości warzyw takich jak dynia, zmniejsza ryzyko otyłości i ogólnej śmiertelności. Może również pomóc w uniknięciu cukrzycy i chorób serca, a może powiększyć energię i zdrowy indeks masy ciała.

Regulowanie ciśnienia krwi

Jedzenie dyni jest dobre dla serca. Zawartość błonnika, potasu i witaminy C w dyni utrzymuje zdrowie serca. Wyniki badań przeprowadzone na 2 722 badanych w 2017 roku pokazują, że jedzenie wystarczającej ilości potasu może być prawie tak samo ważne jak zmniejszenie sodu w leczeniu nadciśnienia. Badania z 2016 roku sugerują pozytywny wpływ diety bogatej w beta karoten w eliminowaniu guza raka prostaty. Wyniki przekrojowe z 2014 roku pokazują również, że beta karoten spowolnił rozwój raka okrężnicy w populacji japońskiej.

Zapobieganie i kontrola cukrzycy: włączanie dyni do diety może pomóc ludziom w kontrolowaniu cukrzycy i poziomu cukru we krwi. Badania z 2019 roku pokazują, że kombinacja dwóch roślinnych ekstraktów, z których jednym są polisacharydy zawarte w dyni, obniżyła poziom cukru we krwi u myszy. Chociaż badania nie obejmowały ludzi, badanie pokazuje określony potencjał związków roślinnych w ograniczaniu cukrzycy typu II. Z powodu wpływu na cukier we krwi, naukowcy będą mogli opracować lek przeciwko cukrzycy, choć są potrzebne dalsze badania na ludziach.

Chroni przed problemami ocznymi

Dynie zawierają bogactwo antyoksydantów. Witamina C, witamina E i beta karoten wspierają zdrowie oczu i zapobiegają uszkodzeniom zwyrodnieniowym u osób starszych. Badania kliniczne w USA pokazały, że wysoka dawka witaminy C, witaminy E i beta karotenu mają wpływ na znaczne zmniejszenie ryzyka zachorowania na zwyrodnienie plamki żółtej.

Dla zdrowia skóry

Dynia zawiera witaminę C i E jak i beta karoten, co jak zostało potwierdzone odgrywają ważną rolę w zdrowiu naszej skóry. Ciało z natury nie produkuje witaminy C, dlatego tak ważne jest by otrzymywać ją codziennie z pożywienia, ponieważ pełni rolę w tworzeniu kolagenu, pomaga zapobiegać w powstawaniu siniaków i pomaga   w gojeniu się ran. Witamina E jest świetnym antyoksydantem i działa wraz w witaminą C pomagając chronić skórę przed uszkodzeniami słonecznymi  i zapobiegając wysuszaniu skóry. Witamina A lub beta karoten również jest włączony w ochronę przeciwsłoneczną skóry przed promieniowaniem UVB i może pomóc chronić przed oparzeniami słonecznymi, choć nadal niezbędny jest filtr przeciwsłoneczny!

Odżywianie

Jeden kubek lub 245 gramów gotowanej i odcedzonej dyni zawiera:

  • 1,76 g białka
  • 2,7 g błonnika
  • 49 kalorii
  • 0,17 g tłuszczu
  • 0 g cholesterolu
  • 12 g węglowodanów

Dynia oferuje również szereg witamin i minerałów oraz jest świetnym źródłem błonnika. Zalecane spożycie błonnika wynosi od 25 g do 38 g dziennie dla osoby dorosłej. Błonnik spowalnia tempo wchłaniania cukru do krwi oraz zachęca do regularnych wypróżnień. Zdrowe spożycie błonnika może również zmniejszyć ryzyko raka okrężnicy.

Przepis:

Kremowa zupa z dyni i soczewicy

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy
  • 2 główki cebuli, posiekane
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • około 800 g posiekanego miąższu dyni wraz z nasionami
  • 100 g czerwonej soczewicy
  • trochę tymianku
  • litr gorącego bulionu warzywnego
  • szczypta soli

Podgrzejcie oliwę na dużej patelni. Smażcie cebulę dopóki nie zmięknie i nie nabierze złotego koloru. Dodajcie czosnek, miąższ z dyni, soczewicę                i tymianek, a potem wlejcie gorący bulion. Doprawcie, przykryjcie i gotujcie 20-25 minut dopóki soczewica i warzywa nie zmiękną. W międzyczasie opłuczcie nasiona dyni. Wyjmijcie miąższ, który przykleił się do ich i osuszcie je kuchennym ręcznikiem. Na patelni z nieprzywierającą powłoką rozgrzejcie łyżkę oleju i smażcie nasiona dopóki nie zaczną skakać i pękać. Często mieszajcie i nie przykrywajcie patelni. Kiedy nasiona wyglądają na orzechowo i uprażone, dodajcie szczyptę soli, szczyptę cukru i dobrze wymieszajcie.

Ugotowaną mieszankę z dyni ubijcie mikserem ręcznym lub blenderem na gładką masę, a następnie dodajcie śmietanę i ponownie zamieszajcie. Podawajcie z łyżką śmietany, kilkoma listkami tymianku i posypanymi prażonymi nasionami na wierzchu

Autor: 
Tłum. Jolanta Gola
Polub Plportal.pl:

Reklama