Pozytywne i negatywne właściwości cukru

Reklama

wt., 06/09/2020 - 21:39 -- Anonim (niezweryfikowany)

Cukier występuje w wielu produktach w postaci prostej - słodycze lub w postaci złożonej - w produktach zbożowych. Dużo zdrowszy jest cukier złożony. Cukier jest wytwarzany z buraka cukrowego lub trzciny cukrowej. Są odmiany białe, brązowe i złote.

Cukier jest źródłem energii w organizmie, codzienne w tej postaci powinno się przyjąć 40-65% energii. Cukier szybko się przyswaja, szczególnie cukier prosty i szybko dodaje energii. Cukier jest ważnym składnikiem napoi energetycznych. Cukier jest jednym z podstawowych składników żywności i jest potrzebny dla organizmu jak inne składniki. Często uważa się, że cukier uzależnia. Nie jest to zgodne z prawdą.

 

Cukier jest często uważny za źródło nadwagi. Nadwaga jest wywołana nadmiarem kalorii i złym trybem życia, nadmiar spożycia cukru tak jak innych składników może sprzyjać nadwadze. Cukier nie jest źródłem cukrzycy. Cukrzyca najczęściej dotyczy osób z nadwagą. Cukrzyca jest wywołana niezdrowym trybem życia i złą dietą.

Autor: 
Dorota Smoleńska
Polub Plportal.pl:

Reklama