Przyczyna co piątego zgonu na świecie

Reklama

śr., 04/10/2019 - 12:07 -- koscielniakk

Analiza opublikowana niedawno w piśmie Lancet potwierdziła, że spożywana na co dzień żywność jest gorsza od nikotyny i przyczynia się do co piątego zgonu na świecie. Przeprowadzone badania nie odnoszą się do otyłości, ani uszkadzającej serce i wywołującej choroby kardiologiczne „żywności gorszego gatunku”. The Global Burden of Disease przedstawiła najbardziej autorytatywną ocenę tego, co przyczynia się do śmierci ludzi na całym świecie.

Jak donosi BBC, tym, co najbardziej skraca życie jest dodawana m.in. do chleba, sosu sojowego i przetwarzanej żywności sól.

Innymi bardzo poważnymi przyczynami zgonów jest niedostateczne spożycie orzechów, nasion, owoców, błonnika i kwasów omega 3.

- Jesteśmy pewni, że żywność jest najistotniejszą podstawą życia ludzi na całym świecie, powiedział BBC Christopher Marie- dyrektor Instytutu Oceny i Pomiaru Stanu Zdrowia na Uniwersytecie Washingtona.

Od 10 do 11 milionów zgonów związanych z żywnością, spowodowanych zostało chorobami kardiologicznymi, co wyjaśnia, dlaczego jest to tak poważny problem. Zbyt duża ilość soli zwiększa ciśnienie krwi, a to może doprowadzić do udaru mózgu i zawału. Sól ma bezpośredni wpływ na naczynia krwionośne oraz komórki mięśnia sercowego i sprzyja jego niewydolności. Zgoła przeciwny efekt przynosi spożywanie ziaren, owoców i warzyw. One chronią serce i zmniejszają niebezpieczeństwo wystąpienia problemów kardiologicznych.

Autor: 
Tłum. Emilia Liberda
Źródło: 

Srna

Polub Plportal.pl:

Dodaj komentarz

CAPTCHA
Przepisz kod z obrazka.
4 + 2 =
Rozwiąż proszę powyższe zadanie matematyczne i wprowadź wynik.

Reklama