Sok z granatu dla kobiet w ciąży

Reklama

wt., 08/27/2019 - 14:39 -- koscielniakk

Mózgi noworodków ze zdiagnozowanym wewnątrzmacicznym zahamowaniem wzrostu płodu rozwijają się lepiej, jeśli ich matki podczas ciąży spożywają sok z granatu – wynika z badania zamieszczonego na łamach „PLOS ONE”.

Z badań przeprowadzonych przez naukowców z Brigham and Women`s Hospital w Bostonie wynika, że polifenole zawarte w soku z owoców granatu chronią mózg płodu i zapewniają mu lepszą organizację mikrostrukturalną oraz rozwój funkcjonalnych połączeń.

W badaniu uczestniczyło 77 kobiet, u których w 24-34 tygodniu ciąży zdiagnozowano wewnątrzmaciczne zahamowanie wzrostu płodu (IUGR). Do dnia porodu spożywały one codziennie ok. 227 gramów soku z granatu lub placebo, mającego zbliżony smak i kaloryczność.

Okazało się, że matki pijące sok z granatu rodziły dzieci z lepiej rozwiniętym mózgiem. Chociaż noworodki nie różniły się między sobą pod względem parametrów makrostrukturalnych - to te, które w życiu płodowym były wystawiane na działanie polifenoli, miały lepiej rozwinięte niektóre regiony istoty białej (skupisko wypustek nerwowych) i lepiej skomunikowany mózg.

Sok z granatu zawiera wiele właściwości prozdrowotnych, dzięki dużej ilości witamin C, E i B5, węglowodanów, ponadto jest źródłem magnezu, fosforu i potasu oraz flawonoidów i garbników.

Autor: 
Aleksandra Gadocha
Źródło: 

PAP

Polub Plportal.pl:

Reklama