Zastosowanie olejku rycynowego

Reklama

pon., 11/16/2020 - 13:53 -- MagdalenaL

Olejek rycynowy pozyskiwany jest z nasion łącznika pospolitego. Stosowany był już kilka tysięcy lat temu, w takich krajach jak Indie czy Egipt. Olejek rycynowy stosuje się, aby poprawić wygląd twarzy, włosów, rzęs oraz brwi. Leczy i pielęgnuje, dlatego jest składnikiem wielu kosmetyków.

Olej rycynowy wyciskany jest na zimno i charakteryzuje się gęstą konsystencją. Kolor oleju może być jasnożółty lub bezbarwny.

Olej rycynowy jest łatwo dostępny, a przy tym niedrogi. Można nabyć go w niemal każdej aptece czy sklepie z naturalnymi produktami za kwotę nie większą niż 10 zł. 

Olej rycynowy na paznokcie i skórki

Regularne stosowanie oleju rycynowego na skórki wygładzi je, a także wzmocni, wygładzi i uelastyczni paznokcie. Używając oleju rycynowego na paznokcie i skórki warto zadbać, aby olejek był na nich przynajmniej przez pół godziny.

Olejek rycynowy na rzęsy i brwi

Jeśli chcesz, żeby Twoje rzęsy stały się gęstsze i szybciej rosły, sięgnij po kurację olejkiem rycynowym.  Zapobiega on ich wypadaniu, wzmacnia i przyciemnia włoski.

Efekt zauważalny jest już po tygodniu, jednak można stosować go dłużej – nawet do trzech miesięcy. Trzeba być systematycznym i nakładać olejek regularnie – rano lub wieczorem. Należy uważać, aby nie dostał się do oka – w tym celu najlepiej nakładać go wacikiem lub szczoteczką po starym tuszu. W przeciwnym razie dostanie się olejku do oczu może spowodować podrażnienie spojówek, opuchnięcie lub swędzenie.

Olej rycynowy na skórę

W sytuacji, gdy naszą zmorą jest wysuszona skóra dłoni lub rogowacenie skóry na stopach, to olej rycynowy sprawdzi się jako środek zmiękczający. Można posmarować olejem rycynowym dłonie i stopy, założyć rękawiczki bądź skarpety i tak przespać całą noc. 

Piękne, zdrowe i lśniące włosy

Olejek rycynowy może być stosowany również na włosy. Aby stały się one gęstsze, dłuższe i przestały wypadać, olejek należy wmasować we włosy i zostawić na godzinę. Najlepiej wmasować go, założyć czepek i zostawić na noc. Olejek sprawia, że włosy lepiej się rozczesują, są zregenerowane oraz nie elektryzują się.

Olejek rycynowy na twarz

Antybakteryjne działanie oleju rycynowego sprawia, że dobrze sprawdzi się stosowany punktowo na wypryski . W takiej sytuacji, przed zastosowaniem należy olejek rycynowy odpowiednio rozcieńczyć. Cerze trądzikowej pomóc może wykonywanie tak zwanej "parówki", a następnie wmasowanie olejku rycynowego na noc. Taką kurację najlepiej przeprowadzać raz w tygodniu.

Olej rycynowy będzie skuteczny również w leczeniu blizn po trądziku. Warto zaznaczyć, że blizna musi być świeża, gdyż z czasem jej redukcja będzie trudniejsza. Dzięki zawartości kwasów w oleju rycynowym blizny stają się mniejsze , a przebarwienia skóry rozjaśnione. Aby zobaczyć efekty, niezbędna jest cierpliwość i regularne stosowanie.

Olej rycynowy jest stosowany często jako środek przeczyszczający

Na skutek działania enzymów wątrobowych , olej rycynowy przekształca się w mydła sodowe i potasowe. Następnie mydła te drażnią błonę śluzową jelit, a także pobudzają ich perystaltykę. Efekt - woda przenika do ścian jelit, zwiększa się ich objętość, co finalnie powoduje przeczyszczenie. Olej rycynowy znany z tych właściwości niekiedy był wykorzystywany do przyspieszenia akcji porodowej u kobiet oczekujących dziecka.

Autor: 
Karolina Przewoźniak
Polub Plportal.pl:

Reklama