Życie #bezglutenu. Czy warto?

Reklama

pt., 04/30/2021 - 13:27 -- MagdalenaL

W ostatnich latach popularność diety bezglutenowej staje się coraz większa. Niektórzy z jej pomocą chcą pozbyć się zbędnej masy ciała, inni twierdzą, że po rezygnacji z produktów zawierających ten składnik ulepszyło się im samopoczucie. Ale czy naprawdę jest on tak szkodliwy dla wszystkich, czy dieta jest po prostu pułapką marketingową od producentów produkcji bezglutenowej?

Najpierw zastanówmy się, co to jest gluten. Jest białkiem występującym w produktach zbożowych (np. Pszenica, żyto, i jęczmień). Oprócz tego często jest dodawany do wielu innych przetworzonych produktach spożywczych: wędlin, słodyczy, mieszanek przypraw, sosów, a nawet jogurtów, i to nie koniec listy. Jak widzimy, mieści się on w większej części produktów składających jadłospis przeciętnego człowieka. Dlatego dieta bezglutenowa powoduje wiele niezręczności w życiu, bo potrzebne produkty, choć i spotykają się w sklepach częściej niż wcześniej, kosztują sporą kwotę w porównaniu do odpowiedników zawierających ten składnik.

Otóż dla podjęcia prawidłowej decyzji powinniśmy dowiedzieć się, jaką szkodę wywiera gluten na organizm i w jakich okolicznościach. Dla 1% ludzi użycie glutenu jest bardzo niebezpieczne. Wynika to z choroby autoimmunologicznej - enteropatii glutenowej lub celiakii. Jeśli osoby cierpiące na celiakię jedzą gluten, układ odpornościowy wytwarza przeciwciała, które w szczególności uszkadzają ścianę jelita. W rezultacie osoba nie otrzymuje ważnych elementów - żelaza, kwasu foliowego i tak dalej. Celiakię można rozpoznać jedynie na podstawie badania krwi na obecność przeciwciał i biopsji. Oprócz tej dolegliwości argumentem przeciw jedzeniu produktów zawierających gluten mogą być też alergia na ten składnik oraz po prostu nadwrażliwość na gluten niezwiązana z celiakią. Narazie nie istnieje żadnych naukowo potwierdzonych informacji o negatywnych skutkach użycia glutenu dla organizmu u osób zdrowych.

Popularność diety bezglutenowej wynika głównie z założenia, że jej przestrzeganie powoduje stratę wagi. Może tak być tylko w tym przypadku, jeżeli nie będziemy po prostu ślepo zabierać z pólek pobliskiego sklepu produkty z oznaczeniem „bezglutenowy” na opakowaniu. One zwykle są postrzegane jako zdrowsze, ale gluten w nich jest często zastępowany przez szkodliwe odmiany tłuszczu i cukier, które nie są zamiennikiami niskokalorycznmi, a nawet odwrotnie. Musimy oprzeć dietę na naturalnie bezglutenowych, certyfikowanych, nieprzetworzonych produktach i zadbać o zbilansowaną podaż energii wszystkich składników odżywczych i błonnika.

Dieta bezglutenowa stosowana bez uzasadnienia może powodować wiele skutków ubocznych. Bez porad dietetyków trudno jest zbudować zbilansowany jadłospis odżywiania. Wykluczając z niego zboża pełnoziarniste, które zawierają otręby z pszenicy, owsa, jęczmienia, żyta, pozbawiamy nasz organizm ważnych witamin i składników odżywczych, takich jak żelazo i wapń, niacyna, cynk oraz błonnik pokarmowy. Na skutek wykluczenia glutenu dochodzi też do spadku liczności korzystnej mikroflory jelitowej.

Ze względu na wszystko napisane powyżej, dieta bezglutenowa nie powinna być stosowana przez osoby zdrowe. To znaczy, że przed podjęciem decyzji o jej przestrzeganie lub nieprzestrzeganie konieczna jest wizyta do lekarza i przeprowadzenie niezbędnych badań.

Autor: 
Nataliia Shapoval
Polub Plportal.pl:

Reklama