Wegański łosoś z drukarki 3D

Reklama

wt., 06/07/2022 - 14:38 -- MagdalenaL

„Dzięki drukowi 3D ma się kompletną kontrolę nad strukturą”, mówi współtwórca Revofoods Robin Simsa. Fot.: Yvonne Samsarova

Wygląda jak łosoś, smakuje jak łosoś – jest jednak całkowicie roślinny i pochodzi z drukarki 3D. Wiedeński startup chciałby wystartować z tym pomysłem, ponieważ wegańskie alternatywy produktów rybnych są rzadkością.

„Mhm, smakuje jak łosoś – uważam, że to jest super”. Michael Böhm jest o tym przekonany. Ugryzł właśnie podczas degustacji bajgla. Ten okrągły wypiek z charakterystyczną dziurą w środku wypełniony jest szczególnym produktem: wegańskim łososiem wędzonym z drukarki 3D. „Byłem przekonany, że to jest prawdziwa ryba”, powiedział. „Na podstawie smaku, konsystencji oraz koloru. Uważam, że jest dobre”.

Robin Simsa zorganizował tę degustację. Jest on jednym z trzech założycieli startupu Revofoods, który kryje się za produkcją wegańskiego łososia wędzonego. Robin Simsa przyznaje, że są już wprawdzie na rynku roślinne alternatywy dla mięsa tj. wegańskie paluszki rybne czy tuńczyk z soi. „Ale kiedy myśli się o łososiu – najczęściej jedzonej ryby na świecie – to nie ma jeszcze żadnych dobrych produktów dla ludzi, którzy chcieliby odżywiać się w sposób zrównoważony”, powiedział. „Właśnie to uznaliśmy za dużą szansę i teraz mamy pierwszą degustację naszego wegańskiego łososia”.

Groch, algi i oleje

Simsa i współzałożyciel startupu pochodzą z obszarów nauki o żywności oraz inżynierii. Kombinowali długo – ponieważ wyprodukować sztucznie rybę zachowując jej smak, konsystencję i wygląd, znaczy wszystko inne niż proste. Ostatecznie uzyskano mieszankę z białek grochu, ekstraktów z alg, włókien oraz olei roślinnych. Z tego zostało stworzone swego rodzaju ciasto, które następnie jest podgrzewane i wkładane do drukarki 3D.

„Za pomocą tradycyjnych metod jest prawie niemożliwe, aby wyprodukować w ten sposób tak złożony produkt jakim jest łosoś”. „Łosoś ma te pomarańczowe włókna mięśniowe oraz białe tkanki łączące”. To wymaga bardzo dokładnej kontroli struktury produktu. „Tego nie można osiągnąć za pomocą innej metody produkcyjnej. Ale dzięki drukowi 3D ma się kompletną kontrolę nad strukturą”.

Volker Lammers działa w Niemieckim Instytucie Techniki Przemysłu Spożywczego. Z jego perspektywy wiedeński łosoś z drukarki 3D ma duży potencjał: „Gdyby mnie Pan może zapytał o to z pięć lub dziesięć lat temu, to odpowiedziałbym, hmm, jest to naprawdę mała nisza rynkowa”. Wtedy te produkty nie były też takie dobre, powiedział. „Ale w tym czasie zmieniło się moje zdanie w tej kwestii i widzę nawet potrzebę, aby więcej zrobić w tym obszarze oraz polepszyć te produkty”.

„Widzimy, że to podąża z duchem czasu”

Także Simsa jest przekonany, że produkty zamienne takie jak jego wegański łosoś już dawno opuściły niszę rynkową – również dzięki rosnącej świadomości konsumentów, że przemysłowe hodowle zwierząt są szkodliwe dla środowiska, a także że duże farmy rybne i akwakultury mają zły wpływ na środowisko.

Jeszcze nigdzie nie można kupić wegańskiego łososia wędzonego – Simsa liczy jednak na to, że to w ciągu kilku miesięcy będzie to możliwe: „Widzimy, że to podąża z duchem czasu. Bardzo często piszą do nasz ludzie, którzy uważają, że to jest super i chętnie by go wypróbowali, ale także ci, którzy chętnie sprzedawaliby go w swoich lokalach”, powiedział. Dlatego startup w Wiedniu zbudował małą sieć partnerów złożoną z lokali, w których na początku miałyby sprzedawać produkty. „Ale później naturalnie poszerzyć się możliwie szybko na inne kraje, jak na przykład Niemcy i Szwajcaria”.

Z powrotem do degustacji w knajpce z bajglami w Wiedniu: „Mocno dymny, bardzo rybny”. Także Jasmin Speer jest pod wrażeniem wegańskiego łososia. Daje ona duże szanse na przyszłość rybie z drukarki 3D. „Myślę, że będzie to trwać jeszcze jakiś czas. Jak tylko będzie przystępny cenowo, myślę, że będzie z pewnością przyszłościowy – absolutnie”.

Autor: 
Srdjan Govedarica / tłum. Natalia Juhas
Polub Plportal.pl:

Reklama