Gluten powoduje wzdęcia i inne mity na temat odżywiania: prawda czy fałsz?

Reklama

pt., 02/15/2019 - 15:56 -- koscielniakk

Źle się czujesz po zjedzeniu mięsa? Czy węglowodany naprawdę tuczą? Rozprawmy się z mitami na temat tego, co wkładamy na swoje talerze.

Stewia zdrowsza od aspartamu?

Fałsz. Stewia jest naturalnym słodzikiem, jednak to nie czyni jej ani zdrowszą, ani mniej zdrową niż aspartam. Aspartam jest sztucznym słodzikiem, jednak to nie czyni go gorszym. Słodziki są już od dłuższego czasu uważane za niezdrowe, jednak nie ma dowodów na to, czy stewia lub aspartam rzeczywiście szkodzą lub są trujące.

 

Jedzenie jajek podwyższa cholesterol?

Fałsz. Wpływ jajek na poziom cholesterolu został już mnóstwo razy zbadany i okazuje się,
że jedzenie jajek nie podwyższa naszego cholesterolu. Prawdą jednak jest, że z jajkami sprawa wygląda tak jak z każdym innym pokarmem- jedzenie go w zbyt dużej ilości nigdy
nie jest zdrowe. Jeśli twoja dieta jest zróżnicowana, nie musisz obawiać się jedzenia jajek. Są dobrym źródłem białka, minerałów i witamin.

 

Oleje natłuszczają nasze stawy?

Fałsz. Oleje, który spożywamy, nie przechodzą bezpośrednio do naszych stawów. Stawy radzą sobie same i jeśli masz z nimi problemy, może to wynikać z czegoś innego, niż dieta. Oleje z pożywienia rozkładają się w jelicie na mniejsze cząsteczki i są dystrybuowane po całym organizmie.

 

Węglowodany tuczą i nie są zdrowe?

Prawda i fałsz. Węglowodany same w sobie nie tuczą. Jeśli jemy czegoś za dużo to naturalne, że przytyjemy. Nie chodzi zatem o węglowodany same w sobie, a o to, ile energii spożywamy. Jeśli dostarczasz jej sobie więcej, niż spalasz, zobaczysz rezultaty na wadze- i na odwrót. Węglowodany są dobrym źródłem energii dla organizmu, szczególnie, jeśli dużo trenujesz. Węglowodany dzielimy na proste i złożone. Jeśli spożywasz te złożone, mniej wpłyną one na poziom cukru we krwi.

Gluten powoduje wzdęcia?

Prawda i fałsz. Owszem, niektóre produkty mają wpływ na twój brzuch. Jeśli nie tolerujesz glutenu, możesz zauważyć u siebie objawy takie jak wzdęcia. Jednak na celiakię cierpi tylko około 0.5 ludności. Mówi się, że albo jesteśmy uczuleni na gluten, albo nie- nie ma nic pomiędzy, nie wyróżniamy żadnych stopni nietolerancji glutenu.

 

Ludzie nie są stworzeni do trawienia mięsa?

Fałsz. Wszyscy posiadamy enzymy, które są potrzebne do trawienia struktur białka zawartych w mięsie, więc nie jest to dla człowieka problemem. Gdybyśmy nie byli stworzeni do trawienia mięsa, odczuwalibyśmy problematyczne objawy ze strony naszych jelit po zjedzeniu mięsa.

 

Warzywa nie mają kalorii?

Prawda. Możesz spokojnie jeść warzywa bez martwienia się o ich wpływ na twoją wagę. Większość warzyw ma bardzo mało kalorii. Musielibyśmy ich zjeść ogromną ilość, jeśli miałyby mieć jakiś wpływ na naszą wagę. Najbardziej kalorycznym warzywem jest awokado- zawiera 170 kalorii na 100 gramów. Jeśli dbasz o linię, może lepiej jeść tego produktu nieco mniej. Z drugiej strony, awokado zawiera bardzo dużo witamin i dobre tłuszcze.

 

Należy jeść tłuszcz, by spalać tłuszcz?

Fałsz. Jeśli chcesz schudnąć, powinieneś jeść mniej, niż spalasz. Istnieje wiele sposobów na zrzucenie zbędnych kilogramów, jednak nie ma jednego uniwersalnego dla wszystkich. Niektórym posiłek bogaty w tłuszcze nie zaszkodzi, innym- wręcz przeciwnie.

 

Cukier z owoców zdrowszy od białego cukru?

Fałsz. Cukier w owocu i łyżeczka cukru to energetycznie to samo. Za to cukier z owoców zawiera też witaminy i minerały, których cukierki i inne słodycze raczej nam nie dostarczą. Dlatego jeśli masz ochotę na coś słodkiego, warto wybrać świeże owoce.

Mleko krowie nie dla człowieka?

Fałsz. Krowie mleko nie jest szkodliwe dla ludzi, o ile nie cierpimy na nietolerancję laktozy. Wtedy to cukier zawarty w mleku- laktoza- powoduje problemy. Laktozę znajdziemy w każdym rodzaju mleka: od krowy, kozy czy owcy. Według Astma-Allergi Danmark tylko dwa do trzech procent dzieci jest wrażliwych na mleko, a większość z tego wyrasta. Poza tym, mleko to doskonałe źródło białka i wapnia.

Autor: 
Charlotte Wendt Jensen/Tłum. Aleksandra Ignasiak
Źródło: 

alt.dk

Dodaj komentarz

CAPTCHA
Przepisz kod z obrazka.

Reklama