Jak uniknąć podjadania?

Reklama

czw., 08/08/2019 - 16:54 -- publikator

Często tyjemy dlatego, że… nie przywiązujemy do jedzenia zbyt wielkiej wagi. A paradoksalnie, im więcej o nim myślimy i poświęcamy mu czasu, tym jemy zdrowiej!

Ładne posiłki sycą... oczy. A jemy wszystkimi zmysłami, dlatego warto zadbać, by posiłki były kolorowe i estetyczne. Zanim zaczniemy jeść, przyglądajmy się przez chwilę temu co mamy na talerzu. Sygnał o tym, że jemy dotrze do mózgu zanim jedzenie trafi do żołądka i najemy się szybciej. 
Delektuj się jedzeniem. Gryź powoli. Gdy masz jedzenie w ustach, odłóż widelec. Niech do mózgu dotrze sygnał o smaku. 
Gdy jesz, skup się na samym posiłku. Nie oglądaj w tym czasie telewizji, nie czytaj, nie rób nic w kuchni "przy okazji". To proste sposoby, ale dzięki nim mózg na dłużej zapamięta, że... jadł! 

Autor: 
Interia
Źródło: 

Interia

Polub Plportal.pl:

Reklama