„Barilla propagatorem włoskiej pszenicy twardej”.

Reklama

pt., 01/03/2020 - 18:32 -- koscielniakk

Umowa między Włoskim Ministerstwem Rolnictwa a koncernem spożywczym Barilla. Wzrośnie zużycie włoskiej pszenicy dla wsparcia krajowych producentów rolnych. Wzmocni się konkurencyjność Made in Italy.

Do 2020 roku wzrośnie o 120 tysięcy ton zużycie pszenicy z 13 regionów Włoch. Takie jest zobowiązanie zawarte w protokole ustaleń podpisanym w ubiegły czwartek przez wiceprezydenta Barilla Group, Paolo Barillę oraz przez Panią Minister Włoskiego Rolnictwa Teresę Bellanovą. Umowa dotyczy wspierania krajowej produkcji włoskiej pszenicy twardej (wł. grano duro).

 

Pszenica twarda (Triticum durum), zwana również makaronową, to gatunek należący do rodziny wiechlinowatych. Powstała w wyniku mutacji genowej pszenicy płaskurki. Obok pszenicy zwyczajnej jest jednym z podstawowych zbóż. Z jej ziarniaków wyrabia się mąkę i kaszę. Zawiera więcej glutenu, dzięki czemu mąka z niej zdecydowanie lepiej nadaje się do produkcji makaronu, z tego też względu nazywana jest też pszenicą makaronową.

Słynny włoski koncern spożywczy zobowiązał się do uruchomienia strategicznego planu, którego celem jest wzmocnienie i zwiększenie konkurencyjności Made in Italy. Barilla przewiduje, że sprzedaż krajowej pszenicy twardej wzrośnie o 20% w ciągu roku (co przekłada się na warość ponad 240 mln Euro tylko w sektorze rolnym).

Była to pierwsza spółka, która podjęła się idei propagowania umów dotyczących łańcucha dostaw. Takie umowy stały się elementami formalizującymi długoterminową współpracę krajowych producentów pszenicy twardej. Zawierane w ramach koordynacji wszystkich działań a konkretnie: wydzielanie części posiadanych procesów, wiążąc je w zbiór współzależności działających na rzecz sukcesu wspólnego przedsięwzięcia. Tak zawierane umowy stanowią początkowy etap budowania zaufania pomiędzy jej członkami. Wszystkie umawiające się strony w łańcuchu dostaw są obciążone własnym, odpowiednim ryzykiem gospodarczym. W połowie lat 90 zaangażowało się w ten proces ponad 80 tysięcy włoskich rolników.

Wyżej wspomniany protokół ustaleń, który będzie obowiązywał przez trzy lata (do 2021 roku) – stanowi oficjalne zobowiązanie włoskiego Ministerstwa Rolnictwa – do interwencyjnego wspierania podpisywania umów dotyczących łańcucha dostaw w sektorze zbóż / makaronów. „W ten sposób wspólnie napiszemy nowy rozdział w naszej historii” – tak mówi Pani Minister Bellanova w wywiadzie udzielonym włoskiej gazecie Corriere della Sera. W dalszej części rozmowy dodaje: „Właśnie dlatego Ministerstwo odegra ważną rolę – przeznaczając (do 2022 roku) 40 milionów Euro na wsparcie łańcuchów dostaw. Właśnie to zobowiązanie chcemy szczególnie podkreślić, ponieważ konsoliduje ono relacje pomiędzy rolnikami a jednym z najważniejszych gigantów włoskiego przemysłu spożywczego”.

Wyjaśnia to również, dlaczego Włochy będą kontynuować walkę o oznakowanie pochodzenia towaru poprzez umieszczenie znaku „Made in...” ze wskazaniem konkretnego kraju, w którym dany produkt został wytworzony. Włoscy producenci dokładają wszelkich starań, aby skutecznie chronić swój wizerunek, autentyczność, jakość i prawdziwą wartość produktów.

Podpisana umowa została bardzo pozytywnie przyjęta przez Alleanza cooperative agroalimentari (Włoski Związek Spółdzielni Rolno-Spożywczych), który reprezentuje 45% produkcji pszenicy twardej oraz jest stowarzyszeniem wspierającym włoskie rolnictwo.

Autor: 
Michelangelo Bornillo/Tłum. Anna Skowronek
Źródło: 

Corriere della Sera

Polub Plportal.pl:

Reklama