Dobre wieści w sprawie sera

Reklama

pon., 04/01/2019 - 11:48 -- koscielniakk

Spożywanie sera zmniejsza ryzyko wystąpienia udaru mózgu i chorób kardiologicznych- oto rezultaty najnowszych badań, opublikowane w fachowym piśmie Lancet.

Badacze z Uniwersytetu McMastera w Kanadzie przeanalizowali nawyki żywieniowe ponad 130.000 osób z 21 krajów, w wieku od 35 do 70 lat.

Potwierdziło się, że spożywanie sera częściej niż dwa razy dziennie, zmniejsza ryzyko wystąpienia udaru mózgu i chorób kardiologicznych. Podobne efekty daje picie jogurtów.

Określone rodzaje serów : gruyère, gouda, parmezan i cheddar zawierają substancję pod nazwą butyrat, która podnosi metabolizm i tym samym pomaga obniżyć wagę ciała.

Przy okazji jedzenia sera, bakterie jelitowe wpływają na żołądek, który zaczyna produkować więcej butyratu. Butyrat pomaga w zapobieganiu raka jelita grubego, odżywiając komórki jelita.

Ser zawiera mnóstwo protein i wapnia, które pomagają w budowie masy mięśniowej. W tym przypadku najbardziej wartościowy jest ser ricotta i serwatka, podał do wiadomości amerykański portal medyczny "Rer".

Autor: 
Tłum. Emilia Liberda
Źródło: 

blic.rs

Polub Plportal.pl:

Dodaj komentarz

CAPTCHA
Przepisz kod z obrazka.
1 + 1 =
Rozwiąż proszę powyższe zadanie matematyczne i wprowadź wynik.

Reklama