Najlepszą pizzę w Europie zjemy w Londynie

Reklama

pon., 08/12/2019 - 13:34 -- koscielniakk

Według klasyfikacji 50 Top Pizza, poza Włochami, dla których tworzony jest osobny ranking, najlepszą pizzę zjemy w 50 Kalò, na Trafalgar Square, w Londynie.

Nie tylko we Włoszech można zjeść dobrą pizzę. 50 Top Pizza, internetowe rankingi, od tego roku wyróżniają trzy osobne – Włochy (150 adresów), reszta Europy (50 adresów), oraz Ameryka Północna (100 adresów) – przyznano również mnóstwo wyróżnień międzynarodowych (Ameryka Południowa, Brazylia, Azja, Japonia, Afryka, Oceania ...).

Europejski ranking wygrywa neapolitańska pizza, Ciro Salvo z 50 Kalò, w Londynie. Pierwszy adres w Europie, zajmuje również trzecie miejsce w klasyfikacji Top 50. W swojej restauracji na Trafalgar Square, otwartej zaledwie rok temu i już nagrodzonej przez przewodnik Michelin i Gambero Rosso, pizza Ciro Salvo cechuję się lekkością i strawnością swojego ciasta. Przyozdobiona jest między innymi oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia oraz pomidorami ekologicznymi.

Osiem paryskich restauracji w rankingu

Pizzerria Bijou (Paryż XVIII).

Drugie miejsce w europejskiej 50 przypadło paryskiemu, Gennaro Nasti, za jego pizzerię Bijou (Paryż XVIII), która jest prawdziwym rajem dla smakoszy. We francuskiej stolicy znajduje się także siedem innych nagradzanych restauracji: Ober Mamma (4.), Louie Louie (18.), Manhattan Terrazza (19.), Tripletta (33.), Popolare (34.), Dalmata (41.) i Guillaume Grasso (49.). Żadne inne francuskie miasto nie pojawia się w rankingach, nawet Marsylia, która przecież również doceniana jest za dobrą pizzę.

Obok ośmiu wyróżnionych restauracji, Paryż idzie łeb w łeb z Londynem, Kopenhagą (3 najlepsze restauracje: Baest 3, Luca 5 i Matka 11) oraz Berlinem (3 adresy).

Zwycięzcy włoskiego rankingu - zatytułowanego „najlepsze pizzerie na świecie” - nie znajdują się, wbrew wszelkim domysłom w Neapolu, ale w regionie, z którego pochodzi ta słynna specjalność. Pierwsze tegoroczne miejsce podzielą: Pepe In Grani (Caiazzo) i I Masanielli Francesco Martucci (Caserta).

 

«Najlepszy według World’s 50 Best i Przewodnika Michelin»

W Ameryce Północnej najlepszej pizzy nie smakuje się w Big Apple, ale w Razza Pizza w Jersey City (New Jersey), przed Bianco (Phoenix) i Lucali (New York). Bráz Quintal (São Paulo) to najlepsza pizzeria w Brazylii, San Paolo (Buenos Aires) w Ameryce Południowej, Massimo's (Kapsztad) w Afryce, Pizza Studio Tamaki (Tokio) w Japonii, Kytaly ( Hongkong) w Azji i 400 gradi (Brunszwik, Australia) w Oceanii.

Sponsorowane w szczególności przez San Pellegrino, ale także przez dziesięciu innych producentów, „Oscary pizzy”, z inicjatywy Barbary Guerra, Alberta Sapere i Luciano Pignataro, tworzą swoje rankingi przy pomocy 150 wizytatorów (we Włoszech i w wielu innych krajach), którzy anonimowo odwiedzają restauracje (rachunek jest sprawdzany) i oceniają jakość ich pizzy, obsługę, atmosferę, czas oczekiwania i menu drinków. Oto model, według którego wybieranych jest 50 najlepszych restauracji na świecie.

 

Autor: 
Alice Bosio/ Tłum. Patrycja Puszkar
Źródło: 

lefigaro.fr

Polub Plportal.pl:

Reklama