Najlepsze chleby świata

Reklama

śr., 10/23/2019 - 14:54 -- koscielniakk

Czym jest chleb ? Zakładam, że nie musicie się zbytnio zastanawiać, żeby odpowiedzieć na to pytanie. To, czym się zajadacie, zwykłym chlebem, chlebem kukurydzianym czy też tortilą wiele mówi o tym, skąd pochodzicie. Ale, o ile łatwo jest wyobrazić sobie chleb, o tyle trudno go zdefiniować.

Historyk zajmujący się chlebem mówi, że niepotrzebna jest jego dokładna definicja.

- Nie musimy go robić z jakiejś specjalnej mąki. Po prostu, ziarno przetwarza się w coś jadalnego, czym kiedyś karmiono całe armie lub przechowyno przez zimę.

CNN opublikowała listę 50 najlepszych chlebów, wśród których znalazł się również serbski placek kukurydziany. Oto niektóre z nich.

Luchi, Bangladesz

W Bangladeszu nazywają go `światłem`. To kulki z ciasta smażone w gorącym oleju. Idealne na śniadanie, można je jeść na słodko lub słono. Popularne jako szybki posiłek. Dostępne również w sprzedaży ulicznej.

 

Shaobing, Chiny

To taka bałkańska pita. Pochodzi z Chin. Powstaje z ciasta sezamowego faszerowanego serem i składa się z 18 lub więcej warstw. W północnych Chinach napełnia się ją słodko- kwaśnymi sosami lub sosem z czarnego sezamu, wędzonym mięsem lub papryczkami syczuańskimi.

 

Bagietka, Francja

Francuzi znani są z tego, że gdy idą, nie jedzą, ale jest wyjątek-- chrupiąca bagietka. Wolno ją przełamać i jeść idąc. Można, ponieważ bagietka to symbol francuskiej kultury. Bagietka powstała w XIX wieku, ale po raz pierwszy wspomina się o niej na liście zakupów z 1920 roku. Prezydent Emanuel Makron uważa, że powinna znaleźć się na liście światowego dziedzictwa UNESCO.

 

Placek kukurydziany, Serbia

Wreszcie, dobrze znany serbski placek kukurydziany tzw. proja. Ciepłe duże kostki zrobione są z mąki kukurydzianej i świetnie komponują się z mięsem. Podawane głównie na obiad rodzinny . Serwuje się je wprost z piekarnika. Najlepiej smakują ze śmietaną i skwarkami.

 

Autor: 
Anica Čakmak/Tłum. Emilia Liberda
Źródło: 

CNN

Polub Plportal.pl:

Reklama