Wszystko to, czego nie wiedzieliście o ziołach

Reklama

pon., 04/18/2016 - 17:12 -- koscielniakk

Jeśli jest coś wspólnego dla całych Włoch, to są to zioła używane w kuchni i sklepach zielarskich od regionu Val d’Aosta aż po Sycylię. Dziś chcę wam opowiedzieć o trzech ziołach, w szczególności o bazylii, szałwii i rozmarynie.

 

Bazylia

To roślina pochodząca z gorących regionów Azji, a została wprowadzona do europejskich kuchni przez starożytnych Rzymian. Od zawsze była kojarzona ze sferą życia duchowego i przesądami, stąd mówi się, że bazylia po raz pierwszy wyrosła pod krzyżem Jezusa Chrystusa. Grecy i Rzymianie wysiewali ją przy wtórze wyzwisk i złorzeczeń, wierząc, że w ten sposób nowe rośliny wyrosną silne i bujne. Oprócz stosowania jej w kuchni (bazylię wspomina się już w przepisach Apicjusza), Rzymianie przypisywali bazylii zdolność leczenia ran. Pliniusz Starszy uważał, że bazylia ma właściwości afrodyzjakalne, podczas gdy w Średniowieczu była ona uważana za symbol nienawiści. Starożytni Egipcjanie stosowali ją w procesie balsamowania zwłok. Galowie natomiast pozwalali zbierać jej liście tylko temu, kto dopełnił skomplikowanego rytuału oczyszczenia. Oprócz właściwości przyspieszających trawienie, przeciwzapalnych, przeciwkurczowych i antybakteryjnych, bazylia jest bogata w podstawowe substancje odżywcze, minerały i witaminy konieczne dla zdrowia organizmu. W szczególności: potas, wapń, żelazo, beta-karoten i witaminy A, K, B1, B2, B3, C i E.

 

Rozmaryn

Jego nazwa pochodzi od łacińskiego ros marinus (morska rosa). Rozmaryn jest aromatycznym, wiecznie zielonym krzewem z regionu Śródziemnomorza. Również i to zioło było znane już od czasów Greków, którzy stosowali je do mieszania magicznych mikstur. Historycznie, rozmaryn był stosowany w Średniowieczu w celu odpędzania złych duchów i czarownic. Jego właściwości są niezliczone: jest bogaty w witaminy z grupy B, w witaminę A i C. Zawiera wiele ważnych minerałów istotnych dla metabolizmu ludzkiego ciała takich jak: potas, wapń, mangan, miedź i zadziwiającą ilość żelaza, a ponadto posiada doskonałe właściwości odżywcze i regenerujące. Rozmaryn jest przydatny, by pokonać przemęczenie spowodowane stresem i pracą, jak również jako środek zapobiegawczy przeciw chorobom zakaźnym i wszystkim patologiom związanym z układem oddechowym.

 

Szałwia

To jedno z ziół najbardziej znanych ze swoich niezliczonych właściwości terapeutycznych. Już sama etymologia słowa szałwia (z łacińskiego salus – zdrowie, ocalenie) wskazuje jak duże miała znaczenie. Pochodzi z Europy południowej, dokładniej z terenów śródziemnomorskich. Galowie, podobnie jak starożytni Egipcjanie i Rzymianie, uważali, że jest zdolna pokonać wszystkie choroby. Według tych ostatnich, szałwia była rośliną świętą, która mogła być zbierana tylko przez wybrane osoby bez użycia jakichkolwiek narzędzi z żelaza. W Średniowieczu mówiono nawet, że „pragnieniem szałwii jest uczynienie człowieka nieśmiertelnym”. Szałwia ma właściwości podobne do rozmarynu: odżywia, regeneruje, pobudza cały organizm. Jest stosowana w leczeniu chorób układu oddechowego i trawiennego.

 

Autor: Giancarlo Griso

”Tłumacz: Paulina Lampkowska

Źródło: czasopismo „Italia. Mi piace!

Polub Plportal.pl:

Reklama