10 wskazówek dzięki którym podczas gotowania w kuchni poczujesz się jak w restauracji

Reklama

śr., 07/21/2021 - 11:59 -- MagdalenaL

                                             Zdjęcie: delish.com

 

  1. Wyeliminuj nieprzyjemny zapach plastikowych pojemników na żywność przez wypchanie ich gazetami

Nikt tak naprawdę nie wie dlaczego, ale faktem jest, że porwane i zmierzwione strony gazet włożone do nieprzyjemnie pachnących pojemników na żywność na noc sprawią, że nareszcie pozbędziesz się tego smrodu. Tylko upewnij się, że po wykonaniu tej czynności dokładnie i dogłębnie umyjesz pojemniki poddane zabiegowi, gdyż gazety niekoniecznie są czyste.

 

  1. Zapobiegaj kipieniu drewnianą łyżką

Jeśli widzisz, że z któregoś garnka zaczyna kipieć, szybko połóż na środku jego obręczy drewnianą łyżkę – zatrzyma to buzujące bąbelki i zapobiegnie dalszemu kipieniu.

 

 

  1. Używaj alkoholu do czyszczenia stali nierdzewnej

Zamocz w spirytusie lub w innym alkoholu do odkażania trochę płatków kosmetycznych i do dzieła!

 

  1.  Wrzuć ziemniaki do zmywarki

Poważnie, to niezawodna metoda na czyszczenie brudnych warzyw, kiedy zwykłe ręczne mycie pod bieżącą wodą nie daje rezultatów. Upewnij się, że w zmywarce nie ma kostki ani innej chemii, a cykl z samym płukaniem da sobie z nimi radę.

 

  1. Aby pozbyć się zapachu ryby, podgrzej ściereczkę w mikrofalówce

Po prostu zaufaj. Nalej trochę płynu do naczyń na ściereczkę, podgrzewaj ją przez kilka minut w mikrofalówce, następnie pozostaw tam na jakieś pół godziny, zajrzyj i wytrzyj nią ścianki mikrofali. Wreszcie uwolnisz się od rybnego odoru, który nawiedza Cię od… cóż, od ostatniego razu, kiedy ryba była podgrzewana w mikrofalówce.

 

  1. Ułóż blachy do pieczenia

Możesz skorzystać z systemu układania płaskich blaszek do pieczenia. Będą wtedy stać pionowo w zorganizowany sposób. Może nie będzie to wyglądać bardzo elegancko, ale sprawi, że Twoje życie stanie się znacznie prostsze i nie będzie trzeba znowu się wspinać, żeby sięgnąć najwyższej półki w szafce, aby wyjąć blaszkę.

 

  1. Użyj soli do wchłonięcia rozbitych jajek

Mimo, że szansa na rozbicie surowego jajka jest znikoma (no bo to się nigdy, tak faktycznie, nie zdarza) (oczywiście żartuję, to najgorszy i najczęstszy kuchenny problem, z jakim można się spotkać), jeśli jednak do tego dojdzie, posyp solą pozostałości papki. Wchłonie ona białko jajka. Chwała fizyce! To znaczy – czysta magia.

 

 

  1. Wypoleruj miedziany sprzęt kuchenny ketchupem

Wyciśnij trochę ketchupu (owszem, ketchupu) na ścierkę i potrzyj nią wszystkie miedziane części. Następnie spłucz w ciepłej bieżącej wodzie i voilà – jak nowe.

 

  1. Podgrzej gąbkę w mikrofali

Tylko przez kilka sekund, kiedy jest ohydna.

 

  1. Używaj tłuszczu w sprayu, żeby nie robić sobie dodatkowego sprzątania

Przy odmierzaniu bardzo lepkich składników pokrywaj naczynia do tego używane warstwą sprayu na bazie oleju spożywczego bądź masła. Daje to gwarancję tego, że lepka substancja od razu wyleci z naczynia i zapobiegnie niepotrzebnemu skrobaniu przy myciu zaraz po użyciu.

Autor: 
Tess Koman; tłum. Marta Gołaszewska
Polub Plportal.pl:

Reklama