Tagliattelle – historia jednego z najpopularniejszych typów makaronu

Reklama

czw., 12/12/2019 - 16:28 -- koscielniakk

Tagliattelle to jedno z ulubionych dań Włochów, cieszące się również ogromną popularnością poza granicami Półwyspu Apenińskiego. Jak narodził się pomysł na ten słynny jajeczny makaron?

Tagliattelle to typ makaronu charakterystyczny dla kuchni środkowych i północnych Włoch. Ich nazwa pochodzi od czasownika tagliare [czyli kroić – przy.tłum.], gdyż cienkie płaty ciasta makaronowego kroi się na długie paski. Według bolońskiej legendy ten rodzaj pasty został wymyślony w 1487 r. przez mistrza Zefirano, kucharza Giovanniego II Bentivoglio [ówczesnego pana Bolonii – przyp.tłum.]. Przygotował on tę potrawę z okazji zaślubin syna Giovanniego – Annibale II Bentivoglio z Lucrezią, naturalną córką Ercole d'Este, księcia Ferrary.

W rzeczywistości jest to tylko historyjka wymyślona w 1931 roku przez bolońskiego ilustratora i satyryka, Augusta Majaniego. Nie wiemy więc, w jakich okolicznościach narodził się przepis na tagliatelle, znamy natomiast ich antycznego przodka. Rzymski poeta Horacy w 65 r.p.n.e. wspominał o lagane, co stanowi pierwszą historyczną wzmiankę o płatach ciasta makaronowego. Prawdopodobnie uzyskiwane z nich paski ciasta były jednak szersze, niż te na tagliatelle, w efekcie czego potrawa przypominała raczej współczesną lasagne.

Jedną rzecz wiemy natomiast na pewno: idealne tagliatelle, przed ugotowaniem, muszą mieć szerokość ok. 7 mm, co stanowi 12.270 tysięcznych szerokości bolońskiej Wieży Asinelli. W 1972 r. Confraternita del Tortellino i Włoska Akademia Kulinarna złożyły w Bolońskiej Izbie Handlowej prototyp szerokości tego wyjątkowego makaronu.

Autor: 
Ivana Tramontano/Tłum. Katarzyna Berto
Źródło: 

checucino.it

Polub Plportal.pl:

Reklama