Czerwona, pikantna i smakowita: 'nduja ma coraz więcej fanów!

Reklama

czw., 01/23/2020 - 17:31 -- koscielniakk

'Nduja to jeden z tradycyjnych produktów cieszących się największą popularnością we Włoszech i będący symbolem Kalabrii, rozpoznawalnym na całym świecie. Oto kilka słów o jej historii oraz wytwórcach.

'Nduja jest niebanalnym produktem spożywczym, o mocnym smaku, jak góry, z których wywodzi się tradycja jej przyrządzania oraz energetyzującym kolorze. Jej historia zamknięta jest w ramach pejzażu Monte Poro; jednego z tych miejsc w Italii, w których wzrok napotyka sprzeczności; w zależności gdzie się spojrzy, można podziwiać skały, trawiaste polany, a także wody Morza Tyrreńskiego. To wszystko przypomina o niezwykłej sile natury, która w szczególny sposób daje o sobie znać właśnie w Kalabrii.

Majestatyczność gór i szorstkość ich mieszkańców znalazła wyraz w 'nduji: zdecydowany, ostry smak oraz związek z tradycją ubogich chłopów, którzy mięsne resztki wykorzystywali do przygotowywania domowych wędlin. Produkuje się ją w całym regionie, ale za jej historyczną kolebkę uważa się Spilingę, znajdującą się nieopodal Capo Vaticano. Żeby do niej dojechać, trzeba wyruszyć z Nicoteri lub Tropei i pokonać kilkanaście kilometrów krętych dróg.

Bez wątpienia jedną z najbardziej znanych postaci związanych z tradycją wytwarzania tej pikantnej kiełbasy do smarowania pieczywa jest Luigi Caccamo, od 2014 r. zwany “ rzemieślnikiem 'nduji”. Caccamo przygotowuje wędlinę w tradycyjny sposób: wykorzystuje mięso wieprzowe i tłuszcz pochodzące jedynie od zwierząt hodowlanych we Włoszech, a z przypraw używa jedynie soli oraz papryki chili.
Początkowo 'nduję serwowano przede wszystkim się z grzankami ze świeżego pieczywa, ale z czasem jej kulinarne zastosowanie znacznie się poszerzyło i zaczęto wzbogacać o nią mieszanki warzywne, podawać ją z makaronem oraz dodawać do sosów, aby uzyskać pikantną nutę.

Autor: 
Tłum. Katarzyna Berto
Źródło: 

repubblica.it

Polub Plportal.pl:

Reklama