Prawdziwa historia panettone

Reklama

sob., 01/25/2020 - 18:56 -- koscielniakk

Poznajcie prawdziwą historię panettone – ulubionego świątecznego ciasta Włochów, a za razem słodkiego symbolu Bożego Narodzenia!

Dla Włochów panettone jest typowym ciastem  bożonarodzeniowym i choć jego popularność jest ogromna, to nie wszyscy znają jego historię. Korzenie tego przysmaku sięgającą bowiem tak daleko w przeszłość, że obrosły legendą. Najbardziej znana z nich podaje, iż przepis na panettone narodził się w XV wieku na dworze Lodovica Il Moro, pana Mediolanu. Była  Wigilia Bożego Narodzenia, kiedy to nadworny kucharz rodziny Sforzów przypalił ciasto przeznaczone na świąteczne przyjęcie. Aby uratować sytuację, Toni, pomywacz pracujący w kuchni, postanowił użyć części zaczynu drożdżowego, który przechowywał na dzień Bożego Narodzenia. Dodał do niego mąkę, jajka, rodzynki, owoce kandyzowane i cukier. Uzyskał w ten sposób puszyste i dobrze wyrośnięte ciasto. Wszystkim wypiek ten tak bardzo przypadł do gustu, że rodzina Sforzów postanowiła uhonorować Toniego, nadając ciastu nazwę pan di Toni, która z czasem przekształciła się w panettone.

Jednak to nie jedyna legenda związana ze świątecznym przysmakiem. Według innych podań panettone zostało stworzone przez siostrę Ughettę albo przez Ughetto degli Atellani. Pewne jest natomiast jedno: słodka delicja narodziła się w średniowieczu, na fali tradycji przygotowywania z okazji Bożego Narodzenia ciast bardzo bogatych w różne, pyszne składniki. Głowa rodziny kroiła specjał na kawałki i częstowała nimi wszystkich uczestników świątecznej biesiady (co miało stanowić symbol jedność między osobami, które spotkały się przy świątecznym stole – przyp. tłum.).

Pierwsze udokumentowane wzmianki na temat panettone pochodzą z 1606 roku, wszak wydany w tym okresie słownik mediolańsko - włoski zawierał informację na temat ,,paneton de danedaa". W XVII w. ciasto nie przypominało jednak w niczym współczesnego smakołyku: było niskie, gdyż w tej epoce nie używano do jego przygotowania drożdży. W efekcie było podobne do pandolce z Genui. W XVIII wieku natomiast receptura słodkiej delicji została ulepszona, a jej nazwa została zmieniona na ,,panetton de Natal'' (czyli ,,babka Bożonarodzeniowa" - przyp.tłum.).

Wersja panettone, którą znamy obecnie, narodziła się w latach 20. XX wieku. Angelo Motta, inspirując się bowiem babą drożdżową o nazwie kulicz, jedzoną przez wyznawców prawosławia z okazji Wielkanocy, wzbogacił tradycyjny przepis na ciasto o masło. Dodatkowo zaczął pakować łakoć w papier słomkowy.

Autor: 
Tłum. Katarzyna Berto
Źródło: 

supereva.it

Polub Plportal.pl:

Reklama