Historia Nutelli: jak narodził się włoski przysmak, który podbił świat

Reklama

pt., 02/07/2020 - 23:07 -- koscielniakk

Potrafisz wyobrazić sobie świat bez Nutelli? Poznaj historię tego najpopularniejszego orzechowo-czekoladowego kremu do pieczywa. Razem prześledzimy drogę, jaką przeszła Nutella, żeby stać się jedną z najbardziej lubianych słodkości wszechczasów.

Nutella jest produktem włoskiej marki Ferrero, i jak wszyscy wiedzą, pod nazwą tą kryje się pyszny krem na bazie orzechów laskowych i kakao, będący jednym z najbardziej znanych wyrobów cukierniczych wszechczasów. Wystarczy pomyśleć, że każdego roku produkuje się około 350.000 ton tego słodkiego przysmaku. Zastanawiacie się, jakim sposobem Nutella osiągnęła taki sukces? Prześledźmy zatem krok po kroku jej historię.

Poprzedniczki Nutelli

Pierwsza data, o której trzeba wspomnieć to rok 1946. Wtedy to Pietro Ferrero, właściciel cukierni w Albie, w prowincji Cuneo w Piemoncie – rejonie znanym z wyśmienitych orzechów laskowych – wpadł na pomysł stworzenia słodkiej pasty na bazie orzechów, czekolady, kakao i cukru. Ten ostatni składnik miał „zamaskować” słabą jakość kakao, gdyż w pierwszych latach po zakończeniu II wojny światowej, dobre kakao było w Europie praktycznie nieosiągalne. Cukiernik nadal swojemu kremowi nazwę Giandujot, nawiązując tym samym do (ogromnie popularnej w Piemoncie, a szczególnie w Turynie – przyp. tłum.) czekoladowej pasty Gianduia, wytwarzanej tradycyjnie przy użyciu orzechów laskowych. Był to pierwszy produkt sygnowany przez powstałą 14 maja 1946 r. firmę Ferrero.

W 1951 krem zmienił nazwę z Giandujot na Supercrema i przez całe lata 50. zarówno Pietro, jak i jego syn Michele, pracowali nad ulepszeniem receptury słodkiego przysmaku. W efekcie w 1963 roku Michele zdecydował się zrewolucjonizować przepis na krem i rozpocząć jego sprzedaż w całej Europie.

 

Narodziny Nutelli

To właśnie wtedy nadał on nowej wersji produktu nazwę Nutella (od ang. nut – orzech laskowy). Pierwszy słoik Nutelli zszedł z taśmy produkcyjnej 20 kwietnia 1964 r., a orzechowo-czekoladowa pasta w krótkim czasie osiągnęła niebywały sukces. W 1965 r. zaczęto sprzedawać ją w Niemczech, a rok później – we Francji.

Z czasem Nutella stała się najpopularniejszym na świecie kremem do smarowania pieczywa, a od 2007 r. obchodzone jest także jej święto – 5 lutego został ustanowiony bowiem Światowym Dniem Nutelli (World Nutella Day). Nic dziwnego, bo obecnie krem cieszy się opinią jednego z najbardziej lubianych produktów spożywczych w historii, a wyobrażenie sobie rzeczywistości bez kanapek z Nutellą, naleśników z Nutellą czy innych pyszności z tą znakomitą pastą, jest naprawdę trudne.

Autor: 
Lorenzo Martinotti/Tłum. Katarzyna Berto
Źródło: 

primochef.it

Polub Plportal.pl:

Reklama