Prozdrowotne cechy czerwonej herbaty

Reklama

wt., 06/09/2020 - 21:45 -- Anonim (niezweryfikowany)

Czerwona herbata ma właściwości odchudzające, równocześnie wspomaga koncentrację. Ma wiele właściwości dla zdrowego trybu życia: pomaga pozbyć się nadmiaru wody z organizmu, obniża cholesterol oraz wspomogą procesy poznawcze.

Czerwona herbata jest uprawiana w Chinach w rejonie Pu'er, często nazywana herbata Pu erh, Oolong lub Puszong. Jest wytwarzana z tych samych krzewów co czarna herbata, ale jest poddana częściowej fermentacji, co pozwala uzyskać czerwony kolor.

 

Herbata ta eliminuje wolne rodniki, dzięki czemu redukuje stres. Opóźnia proces starzenia komórek i pozwala utrzymać zdrowszy wygląd. Ma właściwości antynowotworowe. Działa przeciwzapalnie i normalizuje ciśnienie krwi. Jest dobrym rozwiązaniem przy przeziębieniu lub grypie, gdyż eliminuje wirusy i bakterie z organizmu. Równocześnie pobudza pamięć i zdolności poznawcze. Zawiera wiele minerałów oraz kofeinę.

 

Herberta ta jest znana z właściwości odchudzających. Zawiera wiele polifenoli i enzymów co wspomaga spalanie tłuszczów i proces trawienia. Picie 4-5 szklanek tej herbaty pozwala na redukcję wagi.

 

Czerwona herbata nie powinna być spożywana w ciąży lub przy nadciśnieniu. Nie powinno się pić tej herbaty przy problemach z osteoporozą.

Autor: 
Dorota Smoleńska
Polub Plportal.pl:

Reklama