PRAWDZIWE TIRAMISÙ: Jak się przygotowuje, jakie są składniki i jak się prezentuje na stole.

Reklama

śr., 09/23/2020 - 13:14 -- MagdalenaL

 

Czas: 40 min          Poziom: łatwe               6 porcji                   Niski koszt

Wprowadzenie

Tiramisù jest jednym z bardzo znanych i antycznych przepisów kuchni włoskiej. To jest słodkie ciasto, które zawiera przekładane biszkopty typu savoiardi nasączone kawą, posmarowane kremem mascarpone. Regiony, z których się wywodzi nie są do końca potwierdzone, ale są przynajmniej 3: Piemonte, Friuli Venezia Giulia i Veneto. To co jest pewne to to, że Tiramisù stało się znane na całym świecie.  Powoli odkryjemy razem proces powstania tego przepisu.

Składniki dla 6 osób

   4 jajka                                                              300 g savoiardi

 100 g cukru pudru                                             kawa bez cukru

  500 g mascarpone                                             gorzkie kakao

Przygotowanie

Jak zrobić tiramisu’ tradycyjną metodą.

Oddzielamy żółtka od białek i łączymy z cukrem. Żółtka dobrze ubijamy aż do uzyskania jasnej i kremowej konsystencji. Później dodajemy mascarpone, wyciągnięte 5 minut temu z lodówki, aby było miękkie i mieszamy. Oprócz tego, w innej misce dobrze ubijamy białko. Później dodajemy do przygotowanej wcześniej konsystencji, małymi porcjami, mieszając delikatnie od dołu do góry. Następnie kładziemy pierwszą warstwę kremu do formy, nasza jest kwadratowa około 20x20 cm. Nakładamy biszkopty savoiardi, uprzednio nasączone po obu stronach w zimnej i gorzkiej kawie, jeden obok drugiego tworząc pierwszą warstwę. Przykrywamy savoiardi kremem i tworzymy kolejną warstwę biszkoptów z mascarpone. Wkładamy słodkie do lodówki na około 3 godziny. Na koniec, jeszcze przed podaniem, posypujemy gorzkim kakao na całą powierzchnię tiramisu’. Opcjonalnie możemy przygotować je w małym miseczkach jako jedna porcja. Smacznego.

 

Tiramisù z savoiardi lub pavesini?

Z biegiem czasu biszkopty savoiardi z oryginalnego przepisu, zostały zastąpione jego zamiennikiem pavesini. Dzisiaj taki wybór stanowi dyskusję pomiędzy tradycjonalistami.

Autor: 
Laura Rossi (tłum. Joanna Sarbak)
Dział: 
Polub Plportal.pl:

Reklama