Rogaliki nie nazywa się brioche, nazywa się cornetto!

Reklama

sob., 09/26/2020 - 11:14 -- MagdalenaL

Brioche, croissant czy cornetto? To nie są 3 synonimy, ta trójka słodkości jest przygotowywana w różny sposób. To są te różnice.

Jest 8.30 rano, jesteśmy w barze. Podczas gdy w Mediolanie ktoś przygotowuje na śniadanie cappuccino i brioche, ktoś inny w Neapolu- cappuccino i cornetto. Czy oni spożywają to samo śniadanie? Odpowiedź jest prosta: oczywiście, że tak jedzą tą samą rzecz. Nazywamy je brioche w północnej części Włoch. Natomiast prawdziwa brioche różni się od cornetto, ale żadne z nich nie jest croissantem. Różnice pomiędzy brioche, cornetto i croissantem znajdujemy przede wszystkim w składnikach, w formie i w historii. Teraz postaramy się wyjaśnić.

Co to jest brioche?

Prawdziwa francuska brioche to słodkie ciasto składające się z: masła, mąki, cukru, jajek, drożdży, wody i ze smalca. Posiada mniejszą ilość masła i cukru w porównaniu do tych drugich słodkości i jest bardziej puszysta. Jej forma jest bułczasta i często posiada również górkę zrobioną z ciasta, podobnie jak sycylijskie brioche. Francuska brioche może być bez nadzienia lub z kremem, czekoladą, konfiturą, marmoladą. Natomiast sycylijskie mają nadzienie w postaci lodu lub granity.

Co to jest cornetto?

Włoskie cornetto pochodzi od typowego słodkiego wiedeńskiego, które nazywa się kipfel. Jest to specjalność, przygotowana zarówno na słodko lub słono w formie półksiężyca. Wydaje się, że kipfel przybył do Włoch w 1683 roku, w okresie wymiany handlowej pomiędzy Republiką Wenecji a Wiedniem i zmienił się w cornetto dzięki weneckim cukiernikom. Natomiast podstawową różnicę stanowią składniki. Cornetto przygotowuje się na bazie: mąki, mleka, jajek, cukru, soli masła i drożdży oraz może być podawany również bez nadzienia. Istnieje również inna odmiana, nazywana polką z ankony, która jest większa, z cienkim nadzieniem z marcepanu i pokryta lukrem.

 

Co to jest croissant?

Pomimo tego, że pochodzi również od wiedeńskiego kipfel, croissant to nie cornetto. Powstał w równoczesnym okresie otwarcia Boulangerie Viennoise w Paryżu w 1838. Składniki są takie same jak w cornetto, poza jednym: jajkami, gdzie białko zostaje rozsmarowane na wierzchu ciasta. Aromat jajek nie dominuje nad aromatem masła, dzięki czemu można uzyskać smak nie do pomylenia oraz formę ciasta bardziej apetyczną od włoskiego cornetto. Zazwyczaj we Francji croissant nie jest nadziewany kremem lub czekoladą. Dlatego istnieje pain au chocolat, przygotowany w podobny sposób z kawałkami czekolady. Przepis posiada również mniej cukru w porównaniu do cornetto, dzięki czemu może być przygotowany z wędliną lub serami na podwieczorek lub pożywne śniadanie. Pomimo, że jest to to samo, istnieje różnica pomiędzy brioche z północy i cornetto z centrum i południa, bardziej dramatyczna dla innych. Brioche spożywa się prawie zawsze tylko na śniadanie, podczas gdy cornetto o różnej porze i nawet w nocy. Na północy należy do rzadkości zjedzenie w barze lub cukierni ciepłego cornetto po zachodzie słońca. Natomiast w centrum i na południu można rozkoszować się nimi nawet o wieczorowej porze. W taki sposób mamy zapewnioną „słodką noc’

Autor: 
Tłum. Joanna Sarbak
Dział: 
Polub Plportal.pl:

Reklama