Sezonowe owoce i warzywa w październiku

Reklama

sob., 10/17/2020 - 13:59 -- MagdalenaL

Te owoce oraz warzywa są w październiku w najbardziej optymalnym okresie spożycia. Zawierają dużo witamin, a także innych składników, które czynią je bardzo zdrowym wyborem na okres jesiennej pluchy.

 

Pomimo tego, że w dzisiejszych czasach możemy znaleźć dowolną żywność przez cały rok to, ze względu na jej produkcję w szklarniach, eksperci żywieniowi zalecają spożywanie owoców oraz warzyw sezonowych; tych, których miesiące zbiorów są najbardziej optymalnym okresem spożycia, ponieważ konsumując produkty o odpowiedniej porze roku, korzystamy z całego ich przepychu, ze wszystkich wartości odżywczych, koloru, konsystencji i smaku.

Wraz z nadejściem jesieni (już w październiku) pojawiają się pierwsze owoce sezonowe. To właśnie teraz żegnamy się z melonem lub arbuzem, witając kiwi, pomarańcze i mandarynki. Jednocześnie wśród październikowych warzyw króluje zielony kolor botwiny, kapusty, szpinaku czy brokułów, choć znajdziemy też rzodkiew, buraki oraz dynię, które nadają naszym potrawom odrobinę koloru.

Tutaj znajdziesz listę sezonowych owoców i warzyw miesiąca października:

Botwina

Botwina, czyli inaczej "Beta vulgaris var cicla" to roślina z rodziny komosowatych, która jest uprawiana raczej dla zielonych i żebrowanych liści niż dla korzeni. Z kolei jej łodygi, w zależności od odmiany, mogą być żółte, białe lub czerwone.

To sezonowe, październikowe warzywo było spożywane od czasów starożytnych, ponieważ Asyryjczycy uprawiali je już w 800 roku p. n. e. Rzymianie przygotowywali je w zupach wraz z innymi warzywami. Jego uprawa jest tradycją w przybrzeżnych regionach Europy oraz na północy Afryki,czyli terenach skąpanych w Morzu Śródziemnym, charakteryzujących się umiarkowanym klimatem.

Jadalna część botwiny to 70 na 100 gramów świeżego produktu. Taka porcja bogata jest w białko, błonnik, jod, żelazo, potas, magnez, kwas foliowy, witaminę C i oraz A. Botwina to pożywienie o wysokiej wartości odżywczej oraz niewielkim bagażu kalorycznym. Stanowi doskonałe źródło rozpuszczalnego błonnika, który sprzyja ruchu jelitowemu, a także zapobiega zaparciom.

Należy zwrócić uwagę na obecność folianów, witaminy C, witaminy A, ekwiwalentów retinolu i niacyny. Botwina posiada również znaczną ilość luteiny, karotenu bez aktywności prowitaminy A.

Słodki ziemniak

Słodki ziemniak (ipomoea batatas) to bulwa należąca do rodziny powojowatych, która różni się od ziemniaka pomarańczowym kolorem i wydłużonym kształtem. Ale bez wątpienia główną cechą tego warzywa jest jego specyficzny, słodki smak. Potrafi być to mylące, jednak ze słodkiego ziemniaka możemy przygotować nie tylko desery, ale i wiele innych potraw.

Właściwości słodkich ziemniaków są bardzo podobne do zwykłych, ponieważ oba są produktami energetycznymi, których głównym składnikiem odżywczym są węglowodany. Słodki ziemniak ma inny smak, ale prawdą jest, że ma trochę więcej cukru wewnętrznego niż ziemniak i nie zawiera żadnego tłuszczu. Ponadto to źródło błonnika, witamin, minerałów oraz przeciwutleniaczy, w tym potasu, który pomaga nam w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni oraz układu nerwowego, a także witaminy C, kwasu foliowego oraz witaminy E.

Chociaż obecnie możemy go znaleźć praktycznie podczas każdego miesiąca w roku optymalny sezon na to warzywo zaczyna się jesienią, ponieważ jest to roślina pochodzenia tropikalnego, która nie znosi wysokich temperatur.

Kiwi

Kiwi przybyło na półwysep w 1969 roku przez Galicję z domieszką francuską i od tego czasu cała jego produkcja była eksportowana do Niemiec. Wysoka wydajność ekonomiczna sprawiła, że ​​wkrótce jego uprawa rozprzestrzeniła się na wybrzeże Kantabrii, a stamtąd wzdłuż Morza Śródziemnego, aby przenieść się na Wyspy Kanaryjskie. Optymalny okres jego spożycia przypada na miesiące od października do marca, choć kiwi można znaleźć przez cały rok.

Wykazano, że spożywanie od jednego do czterech kawałków tego owocu dziennie zapewnia liczne korzyści zdrowotne i jest prawdziwym skarbem żywieniowym. Ma wysoką zawartość witaminy C, znacznie większą niż pomarańcza: od 53 do 92 mg na 100 gramów owocu. Kiwi jest także silnym przeciwutleniaczem, a przyjmowanie go jako deser może zniwelować stres oksydacyjny występujący po posiłkach. Jego zawartość zarówno błonnika rozpuszczalnego, jak i nierozpuszczalnego sprawia, że ​​jest to idealny owoc do zapobiegania zaparciom, ponieważ zatrzymuje dużą ilość wody.

Kiwi to jedno z tych owoców, które można zamrażać (w przeciwieństwie do cytrusów). Jeśli natomiast chcesz go spożyć, ale nie wiesz, czy będzie w dobrym stanie, eksperci z Soy de Temporada (Jestem sezonowy) gwarantują, że przechowywany w temperaturze pokojowej bez nawadniania może wytrzymać do 15 dni.

Marchewka

Marchew to produkt, który możemy spotkać przez większość roku. Co ciekawe, choć jej zwykłym kolorem jest pomarańczowy, to można ją znaleźć także w innych barwach. W Chinach, głównym producencie na świecie, często spotyka się je w kolorze białym lub fioletowym. Możesz cieszyć się tym warzywem każdego dnia: surowym, smażonym, gotowanym, w ciastach, potrawkach lub sałatkach.

Marchew jest bogata w beta-karoten lub prowitaminę A, która w organizmie przekształca się w retinol lub witaminę A. Łagodzi ona działanie wolnych rodników i wzmacnia paznokcie oraz włosy (wspomaga produkcję sebum korzystnego dla skalpu). Różne badania wskazują również, że spożycie beta-karotenu i składników mineralnych, które zawiera to warzywo, poprawia biologiczną jakość mleka matki. Udowodniono też, że marchew jest dobra dla oczu, a spożywanie jej na surowo przyczynia się do wzmocnienia zębów i dziąseł.

Rzodkiewka

 

Rzodkiewka, jak donosi FEN (Hiszpańska Fundacja Żywienia), jest rośliną zielną z rodziny kapustowatych, z grubym korzeniem opadającym pionowo jak przedłużenie pnia. Istnieje wiele odmian, wśród których najpopularniejsze w Hiszpanii to okrągła szkarłatna, różowa, podłużna czerwona i podłużna łososiowa.

W porównaniu z innymi warzywami temu brakuje wielu składników odżywczych, ale można wyróżnić 23 mg witaminy C na 100 gramów; 20 mg wapnia na każde 100 gramów rzodkiewki i 243 mg potasu na każde 100 gramów produktu.

Wśród głównych regionów produkcyjnych znajdują się Murcja, Alicante i Walencja. To warzywo jest soczyste, ma lekko ostry, przyjemny smak, dzięki czemu to naprawdę wyśmienita przystawka. W sałatce zapewnia również szczególne doznania smakowe, które sprawiły, że stała się przedmiotem uwagi współczesnej kuchni. Zwykle jest również spożywana na surowo jako przystawka, obrana w kształcie kwiatka. Mówią z FEN (Hiszpańskiej Fundacji Żywienia), że z tartej rzodkiewki powstaje mocny i smaczny sos, który towarzyszy mięsom.

Por

Por to jedno z najbardziej znanych warzyw, obok czosnku, cebuli, cebuli dymki i szczypiorku. Jest uprawiany przez większą część roku, w najcieplejszych miesiącach (kwiecień, maj, czerwiec, lipiec). Według ekspertów z Soy de Temporada uprawa trwa około pięciu miesięcy i ma na celu uzyskanie cebulek, chociaż liście również są jadalne. Można go spożywać na surowo w sałatkach, gotowanego w zupach lub w pysznych kremach porowych - wg Hiszpańskiej Fundacji Żywienia.

To warzywo jest bogate w witaminę C (18 mg na 100 gramów produktu), wapń (31 mg na 100 gram produktu) i potas (256 mg na 100 gram produktu).

Burak

Miesiące letnie i początek jesieni to ta pora, kiedy osiąga się największą produkcję buraków, choć prawdą jest również, że w mniejszym stopniu możemy go spotkać przez cały rok.

Jest to bulwa jadalna popularna w sałatkach ze względu na korzeń oraz młode liście. Buraki są ciemnoczerwone, mogą być spłaszczone, zaokrąglone lub wydłużone. Zazwyczaj są gotowane, podawane zarówno na ciepło, jak i na zimno. Buraki dodawane są do sałatek z mięsem lub rybą w celu nadania koloru i smaku, ale także w hummusie, ciastach …

Jedną z jego wielu korzyści jest zmniejszenie nadciśnienia i oczyszczenie tętnic, co zmniejsza możliwość wystąpienia wypadków sercowo-naczyniowych, takich jak zawał serca lub udar. Burak to cenne źródło wielu składników odżywczych, wśród których wyróżniają się węglowodany czy błonnik (3,1g na 100 gramów produktu). Ponadto buraki zawierają 90,5 gramów wody na 100 gramów; 2,6 mg witaminy A na 100 gramów; 19 mg wapnia i 190 mg potasu. Warzywo to wyróżnia się również zawartością kwasu foliowego, który jest ważny dla prawidłowego rozwoju komórek.

Granat

Granat pochodzi z Azji Południowej, Persji i Afganistanu. Był wysoko ceniony na terenach pustynnych za bycie chronionym przed wysychaniem dzięki grubej skórze, która umożliwiała karawanom transportowanie go na duże odległości, bez wpływu na cenne walory. Jego ślady znajdują się we wszystkich starożytnych dokumentach. To Arabowie sprowadzili granat do Hiszpanii skąd po podboju został on wywieziony do Ameryki.

Jadalna porcja granatu to 35 gm na 100 gramów świeżego produktu. Wśród minerałów wyróżnia się znaczna ilość potasu. Zawiera on także niewielkie ilości witaminy C oraz witaminy z grupy B. Kwas cytrynowy, który nadaje temu owocowi charakterystyczny kwaśny smak, wzmacnia działanie witaminy C.

Najbogatsze w październiku

Jeśli chcesz poznać inne składniki, które najlepiej smakują o tej porze roku, sprawdź listę sezonowych, październikowych owoców i warzyw.

Autor: 
Tłum. Daria Matuszak
Dział: 
Polub Plportal.pl:

Reklama