Dynia – właściwości i mało znane fakty

Reklama

śr., 10/21/2020 - 20:02 -- MagdalenaL

Istnieje około 45 różnych rodzajów dyń, które różnią się rozmiarem, kształtem i kolorem, od miniaturowych po białe, a nawet zielone. Dynia sprawdza się nie tylko w formie wypieków czy zupy, ale także na surowo jako składnik: sałatek, surówek, koktajli i soków wyciśniętych z twardego miąższu.

 

Kiedy jest sezon na dynię?

Sezon na dynię rozpoczyna się późnym latem i trwa aż do pierwszych przymrozków. Samodzielne wyhodowanie dyni jest bardzo proste, roślina ta jest mało wymagająca i wystarczy mały kawałek ogródka aby dynia się przyjęła.

Właściwości dyni

Dynia jest jedną z najzdrowszych roślin: wzmacnia system odpornościowy, obniża poziom cholesterolu we krwi, zapobiega mdłościom i wymiotom, działa uspokajająco.

Dodatkowo dynia pomaga redukować tkankę tłuszczową, usuwa z organizmu szkodliwe produkty przemiany materii, wspomaga odchudzanie, przyspiesza trawienie, opóźnia proces starzenia się skóry, a także zapobiega nowotworom.

Dynia jest bogata w beta-karoten - to pomarańczowy, czerwony i żółty barwnik roślinny i jednocześnie substancja o właściwościach leczniczych. Beta-karoten - podobnie jak wszystkie karotenoidy - jest przeciwutleniaczem, co oznacza, że hamuje szkodliwe procesy oksydacyjne, a co za tym idzie - może zapobiegać rozwojowi chorób nowotworowych. Badania wykazały, że częste spożywanie dyni zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworu żołądkaraka piersi, raka płuc i raka jelita grubego.

Halloween

Tradycja rzeźbienia dyń w Halloween rozpoczęła się od przerażającej irlandzkiej legendy o mężczyźnie imieniem Stingy Jack.

Ludzie w Irlandii i Szkocji zaczęli od rzeźbienia twarzy w warzywach korzeniowych, takich jak rzepa i buraki, aby ostatecznie stworzyć latarnie z dyni, które miały powstrzymać złe duchy.

Imigranci przynieśli ze sobą tradycję, kiedy przenieśli się do Stanów Zjednoczonych i z czasem dynie stały się pierwszym wyborem do tych rzeźb.

15 mało znanych faktów o dyni

  1. Słowo „dynia” pochodzi od greckiego słowa pepon, które oznacza „duży melon”.
  2. Dynie pochodzą z Ameryki Środkowej.
  3. Dynie to tak naprawdę owoc.
  4. Dynia wraz z ogórkiem należy do rodziny Curcurbita.
  5. Żółto-pomarańczowe kwiaty kwitnące na winorośli dyni są jadalne.
  6. Pestki dyni świetnie smakują prażone i dodatkowo posiadają właściwości lecznicze.
  7. Rdzenni Amerykanie uprawiali i jedli dynie i ich nasiona na długo przed przybyciem Pielgrzymów na ten kontynent. Pielgrzymi nauczyli się, jak hodować i przygotowywać dynie od rdzennych Amerykanów.
  8. Dynia była najprawdopodobniej podawana podczas pierwszego święta Dziękczynienia obchodzonego przez Pielgrzymów i rdzennych Amerykanów w 1621 roku.
  9. Najwcześniejsze ciasto dyniowe zrobione w Ameryce było zupełnie inne niż ciasto z dyni, którym cieszymy się dzisiaj. Pielgrzymi i pierwsi osadnicy robiąc placek dyniowy, wydrążali dynię, napełniali muszlę mlekiem, miodem i przyprawami, a następnie ją piekli.
  10. Dynia jest przygotowywana na różne sposoby, od zup po gulasze i desery od czasu imigracji pierwszych europejskich osadników.
  11. „Dyniową stolicą świata” jest Morton w stanie Illinois.
  12. Najwięcej dyń rośnie w stanie Illinois.
  13. Kiedyś dynie uważano za lekarstwo na piegi i ukąszenia węży.
  14. Lekarze medycyny naturalnej udowodnili, że spożywanie pestek dyni zmniejsza ryzyko zaburzeń prostaty u mężczyzn.
  15. W literaturze po raz pierwszy słowo „dynia” pojawiło się w „Kopciuszku”.
Autor: 
Karolina Przewoźniak
Dział: 
Polub Plportal.pl:

Reklama