Czy nadal wystrzegacie się tej przyprawy? Po przeczytaniu artykułu, dodacie ją do swojej diety

Reklama

ndz., 10/25/2020 - 21:31 -- MagdalenaL

Tytuł oryginalny: Czy nadal wystrzegacie się tej przyprawy? Po przeczytaniu artykułu, od razu dodacie ją do swojej diety

 

Przyprawa, która łagodzi bóle i stany zapalne, chroni serce oraz spowalnia proces starzenia

Kurkumę włączają do superfoods dzięki jej silnemu składnikowi aktywnemu, jakim jest kurkumina. To ona daje jej Ostrawy posmak i intensywny żółty kolor, ale też silne działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Liczne badania naukowe potwierdzają właściwości przeciwzapalne kurkuminy podobne do niektórych leków farmaceutycznych jak kortykosteroid, ale bez szkodliwych skutków ubocznych. Okazało się, że kurkumina pomaga w leczeniu artretyzmu, zespołu metabolicznego, bólów a nawet niektórych degeneratywnych stanów oka. Przedstawiamy kilka ważnych działań kurkumy dla zdrowia człowieka.

Silne działanie przeciwzapalne

Kurkumina zmniejsza stan zapalny, jeden z głównych objawów chronicznych chorób dzięki temu, że oczyszcza ciało z wszelkich postaci wolnych rodników oraz reaktywnych form azotu i tlenu. Poprzez to kurkumina pomaga przystosować aktywność enzymów w ciele, które działają na detoksykację. Te działania są bardzo ważne w zmniejszaniu procesu zapalnego, ponieważ komórki zapalne uwalniają wiele reaktywnych związków w miejscach zapalenia, co prowadzi do stresu oksydacyjnego i chorób.

Aktywny składnik kurkumy podnosi także poziom antyoksydantów w organizmie, co pokazały badania wpływu przyjmowania oczyszczonych suplementów kurkuminoidów.

Niszczy grzyby i drobnoustroje

Kurkumina może być pomocna w zwalczaniu infekcji grzybiczych i bakteryjnych. Badania pokazały, że jest w stanie całkowicie zatrzymać wzrost Candide albicans, jak i innych szczepów grzybów. Oprócz tego okazało się, że może skuteczniej zapobiegać przyleganiu Candida do komórek ludzkich niż niektóre dostępne na rynku leki przeciwgrzybiczne.

Badania pokazują, że w połączeniu z kwasem askorbinowym działanie przeciwgrzybiczne zwiększa się nawet dziesięciokrotnie! Dlatego sugeruje się, że suplementowanie kurkuminy i witaminy C znacznie szybciej może wyniszczyć szkodliwe grzyby.

Zbadano zastosowanie kurkuminy, która może przenikać do komórki bakteryjnej         i atakować ją od wewnątrz oraz jako środek antybakteryjny w żywności. Dzięki nanoszeniu mieszanki z kurkuminą na deski do krojenia, noże i powierzchnie robocze, można sukcesywnie niszczyć groźne bakterie.

Łagodzi bóle wywołane zapaleniem

Przeciwzapalne cechy kurkuminy mogą łagodzić bóle w stanach zapalnych takich jak choroba zwyrodnieniowa stawów czy reumatoidalne zapalenie stawów.

Kurkumina swoim działaniem hamuje NF-KB molekułę, która kontroluje produkcję białek zapalnych w ciele. W uproszczeniu oznacza to, że kurkumina może „wykluczyć” molekuły zapalne.

Także kortykosteroidy, które często są przepisywane w leczeniu symptomów artretycznych, działają hamując NF-KB. Badania dowodzą, że suplementowanie kurkuminy może mieć podobne działanie. Badanie osób z artretyzmem kolana pokazało, że przyjmowanie suplementu kurkuminy codziennie przez sześć tygodni doprowadziło do znacznego złagodzenia bólu, poprawy fizycznych funkcji badanych, a zmniejszyło stres oksydacyjny. Badani sugerowali, że za to działanie odpowiedzialna jest kurkumina, która działa silnie przeciwzapalnie i lokalnie w miejscu bólu. Spożywanie standardowego ekstraktu kurkuminy przez kilka tygodni mogłoby być wystarczające do zmniejszenia bólów i zapalenia w artretyzmie              z podobnym skutkiem jak zażycie środków przeciwbólowych.

Pomoc w zespole metabolicznym

Okazało się, że kurkumina może być korzystna w łagodzeniu objawów związanych    z zespołem metabolicznym, takich jak zmniejszona wrażliwość na insulinę, gromadzenie się tłuszczu, wysokie ciśnienie krwi, stany zapalne i stres oksydacyjny. Związki w ekstrakcie kurkumy okazały się pomocne w zmniejszeniu poziomu trójgliceryny i „złego” cholesterolu, a tym samym w podnoszeniu poziomu „dobrego” cholesterolu.

W jednym z badań pacjenci z zespołem metabolicznym zażywali dzienną dawkę jednego grama ekstraktu z kurkumy (z dodatkiem piperyny pieprzowej dla lepszej wchłanialności) przez osiem tygodni. Ich stan znacznie się poprawił – zmniejszył się poziom „złego” cholesterolu a podwyższył się ten dobry. Poprawiły się poziomy tłuszczu i glukozy, a stan zapalny zmniejszył się. Autorzy badania podsumowali je tym, że kurkuma jest naturalnym, bezpiecznym i skutecznym środkiem działającym dla poprawy zdrowia osób z zespołem metabolicznym, dlatego że zmniejsza stan zapalny i stres oksydacyjny.

Zdrowie serca i naczyń krwionośnych

Kurkumina może zniszczyć lub zmniejszyć wiele czynników powodujących rozwój chorób serca dzięki temu, że poprawia stan ścian wewnętrznych naczyń krwionośnych, śródbłonek. Naruszanie funkcji śródbłonek jest głównym powodem chorób serca, ponieważ śródbłonek bierze udział w regulacji ciśnienia krwi                   i krzepnięciu krwi. Liczne badania dowodzą, że kurkuma może być wyjątkowo korzystna dla funkcjonowania śródbłonka i z tego powodu redukuje stan zapalny         oraz utlenianie.

Badania przeprowadzone na osobach, które przeszły pomostowanie tętnic, wykazały, że przyjmowanie kurkuminy przed i po operacji zmniejszyło ryzyko ponownego zawału serca o 65%.

Spowalnia proces starzenia

Nie możemy zatrzymać procesu starzenia, ale możemy spowolnić jego negatywne działania. Antyoksydanty zawarte w kurkumie mogą znacznie zmniejszyć nagromadzone uszkodzenia molekularne i utlenianie w organizmie.

Kurkumina podnosi poziom enzymów antyoksydacyjnych w ciele, jednocześnie tłumiąc wolne rodniki, które wywołują stres oksydacyjny. Zapobiega również peroksydacji lipidów wywoływanej przez wolne rodniki – to właśnie utlenianie tłuszczów w błonie komórkowej prowadzi do obumarcia komórki.

Jak zażywać kurkumę

  • Złote mleko

Zmieszajcie mleko kokosowe i migdałowe, zmieloną kurkumę i imbir, laskę cynamonu, olej kokosowy, czarny pieprz i szczyptę stewii w rondelku. Dobrze wymieszajcie, by wszystkie składniki się zmieszały i postawcie na średnim ogniu. Podgrzewajcie dopóki nie stanie się gorące w dotyku, ciągle mieszając i nie pozwalając, by się zagotowało. Powinno to trwać od czterech do pięciu minut. Zgaście ogień i spróbujcie, dopracujcie smak, jeśli to konieczne. Podawajcie natychmiast. Złote mleko możecie przechowywać w lodówce dwa do trzech dni. Przed podaniem podgrzejcie.

  • W daniach

Kurkuma jest składnikiem curry - mieszanki przypraw, która daje smak i barwę,     a używa się jej do wielu potraw. Mogą to być risotto, dania warzywne, pieczony drób, zupy…

  • Tonik z kurkumy

Włóżcie do rondelka kurkumę, imbir, sok z cytryny, skórkę z cytryny (niepryskanej) oraz wodę. Niech podgrzewa się w wyższej temperaturze dwie-trzy minuty, ale nie może się gotować. Zdejmijcie z ognia i przecedzcie. Jeśli tonik jest dla was zbyt mocny w smaku, rozcieńczcie go ciepłą wodą. Można go przechowywać w lodówce od dwóch do trzech dni. Przed wypiciem podgrzejcie go, by był ciepły.

  • Suplementy

Jeśli chcecie zażywać kurkuminę jako suplement, wybierzcie ten, który zawiera 95% kurkuminoidów, co oznacza, że zapewniają ich wysokoprocentową dawkę. Ważne jest, by produkt zawierał piperynę, składnik czarnego pieprzu, która podwyższa biodostępność kurkuminy.

Autor: 
Tłum. Jolanta Gola
Polub Plportal.pl:

Reklama