„Zielone złoto”- zastosowanie olejku tamanu

Reklama

pon., 10/26/2020 - 12:21 -- MagdalenaL

Olej tamanu stosowany jest najczęściej w leczeniu problemów skórnych - wyprysków, trądziku, zaskórników i blizn. Przez mieszkańców Polinezji używany był jako kosmetyk przeciwsłoneczny.

 

Olej Tamanu, nazywany również olejem Foraha i zielonym złotem, jest tłoczony z pestek owoców rośliny Callophyllum inophyllum, lepiej znanej jako drzewo orzechowe tamanu. Nazwa rośliny pochodzi od łacińskiego terminu oznaczającego „piękny liść”. Drzewo tamanu występuje w tropikalnych lasach Azji, Afryki, Australii i Oceanii, jego owoce są wielkości moreli, mają cienki miąższ i dużą pestkę. Po ich zebraniu i otwarciu, pestki są suszone przez miesiąc, aż zmienią kolor na brązowy i zacznie wydobywać się z nich olej.

Stosowany miejscowo olejek Tamanu pozostawia skórę gładką i miękką. Łagodzi, regeneruje, zmniejsza zaczerwienienia, blizny, rozstępy, podrażnienia, swędzenie, suchość i łuszczenie. Zapobiega tworzeniu się wyprysków, zmniejsza widoczność plam starczych, rozstępów i cellulitu.

Właściwości

Najważniejsze składniki aktywne oleju to naturalne flawonoidy - kwas kalofillowy i kallofilloidyna, które odpowiadają za jego działanie przeciwbakteryjne, kojące, zmniejszające opuchliznę. Olej tamanu zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe – linolowy i oleinowy, zawiera również fitosterole, które wzmacniają barierę lipidową skóry oraz łagodzące stany zapalne kumaryny. Ma silne właściwości nawilżające, gojące i przeciwzapalne. Działa przeciwbólowo, zmniejsza opuchliznę, regeneruje skórę i przyspiesza gojenie. Zwalcza bakterie, grzyby, wirusy oraz wolne rodniki.

Olejek tamanu jest również uznawany za skuteczny w przypadku leczenia: pęknięć, odmrożeń, reumatyzmu, półpaśca, stopy atlety, zadrapań, skaleczeń, wrzodów, czyraków, ukąszeń i użądleń owadów, poważnych oparzeń i nerwobóli. Idealnie nadaje się do stosowania jako olejek do masażu w celu złagodzenia bólu.

Olej tamanu może być stosowany do każdego rodzaju cery, ponieważ wspomaga leczenie wielu dolegliwości skórnych. Jest szczególnie polecany do pielęgnacji cery tłustej i trądzikowej, ponieważ łagodzi stany zapalne, przyspiesza gojenie zmian skórnych i redukuje ilość zaskórników. Działa kojąco przy łojotoku i trądziku różowatym. Skutecznie redukuje widoczność rozstępów oraz blizn potrądzikowych. Stosowany punktowo leczy zajady oraz owrzodzenia.

Olej tamanu – jak stosować?

Olejek tamanu reguluje wydzielanie sebum, nawilża, ale nie zatyka porów. Działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie, co stanowi najistotniejsze znaczenie dla osób walczących z trądzikiem. Olej tamanu warto stosować po umyciu twarzy, jako nawilżenie skóry, a jednocześnie złagodzenie stanów zapalnych (wyprysków, zadrapań). Olejek najlepiej jest nanosić na umytą skórę twarzy wieczorem, delikatnie wmasowując go, kolistymi ruchami. Dzięki temu skóra zostanie pobudzona, a specyfik szybciej się wchłonie. Olej tamanu może być również łączony z innymi kosmetykami – serum lub kremem nawilżającym do twarzy.

Pielęgnuje włosy

Odżywcze i kondycjonujące właściwości olejku przeciwdziałają wypadaniu włosów, sprawiają, że rosną mocniejsze, dłuższe i zdrowsze, dodatkowo olejek nawilża pasma i wydobywa ich naturalny połysk. Ponadto działa łagodząco na stany zapalne i eliminuje infekcje grzybicze skóry głowy.

Zaletą jest szybkie wchłanianie oraz niepozostawianie na skórze tłustej warstwy. Należy jednak zauważyć, że ma dość specyficzny zapach kojarzący się z przyprawami do zup, dlatego polecane jest stosowanie go na noc.

Oleje powinny być przechowywane w ciemnych i zamykanych butelkach, z dala od światła słonecznego. Po otwarciu często zaleca się trzymanie oleju w lodówce.

Autor: 
Karolina Przewoźniak
Polub Plportal.pl:

Reklama